Nagy István tárcavezető azután mondta ezt, hogy Ettore Prandinit, az olasz Coldiretti termelői szervezet elnökét fogadta. Hozzátette, a szabályozás már a soros uniós elnökség napirendjén is helyet fog kapni, mivel a kormány a témában széles körű párbeszédet szeretne kezdeményezni.

Nagy István szerint a laborhús betiltására azért van szükség, mert „meg kell becsülni a gazdák munkáját”, mivel nélkülük nincs élelmiszer és nincs jövő – írja a Menedzsment Fórum.

A találkozó során a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tárgyaltak az olasz delegációval. Ennek során Luigi Scordamaglia ismertette a laborhúst betiltó jogszabályt. E szerint a tenyésztett hús és takarmány előállítása tilos, hanem azok behozatala és kereskedelme is.

Az olasz tiltás megosztotta az uniót és a helyieket is, szembeállítva a mezőgazdaságban dolgozókat az állatvédőkkel. A környezetvédők álláspontja alapján ugyanis az állattenyésztés nagy metánkibocsátásának visszaszorítására épp a szintetikus hús jelenthet megoldást.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke az Mfor-nak azt nyilatkozta, hogy az esetleges tiltás kizárólag a laboratóriumban előállított húsra vonatkozna, a növényi húsalternatívákra, illetve a növényi italokra nem.

Ennek az az oka, hogy az ilyen termékeket táplálkozás-élettani hatása vélhetően megegyezik a hasonló zsírtartalmú és fajtájú, hagyományos termelésből származó húséval, így a vonatkozó táplálkozási ajánlások is ugyanúgy érvényesek rá.

Elvérzett a műhús? – Hanyatlóban a vegán piac

Elképzelhető, hogy amint útjára indult, máris hamvába holt a műhús műfajának divatja? Legalábbis egy növényi alapú szalonnákat és kolbászokat gyártó brit cég úgy véli, hogy a vegán ételek is épp a „kézműves sörök” sorsára jutnak. A részletekről ITT írtunk bővebben.