A vízhiány és a termőföldek csökkenése miatt egyes egyiptomi kistermelők talaj nélküli gazdálkodásra térnek át – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A hidroponia a hagyományos termesztéshez szükséges víz mindössze 10 százalékát használja fel, ráadásul műtrágyából is kevesebbre van szükség. A módszer széles körben való elterjedését azonban korlátozhatják a magas induló költségek a szakértők szerint.

Az ENSZ 2025-re vízhiányos kategóriába sorolhatja Egyiptomot az éghajlatváltozás és az Etiópia által a Nílus egyik fő mellékfolyóján felépített gát miatt. Egyiptom területének ráadásul nagyjából 95 százaléka sivatag, csak kevesebb mint 5 százalék a szántóterület, amely az urbanizáció miatt folyamatosan zsugorodik.

A Plug’n’Grow agritech startup szerint, ha 10 ezer feddanon (0,042 km2) alkalmaznák a hidroponiát, akkor kétmillió tonna zöldséget lehetne előállítani, ami Egyiptom mezőgazdasági exportjának közel a felét tenné ki. Ez számításuk szerint közel 1,2 milliárd dollárt (429 milliárd Ft) termelne, miközben egy ilyen talaj nélkül gazdálkodó farm induló tőkéje nagyjából 390 millió forint.