A lengyeltóti dióültetvényen a múlt héten kezdődött meg a betakarítás és várhatóan október közepéig fejezik be. Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy árnyalattal több az idei termés mennyisége, minőségben azonban – a 600 milliméternyi eső miatt – sokkal jobb.

Cziráki Imre szerint a 200 hektárnyi ültetvényük fele termő, a betakarítást most 30 hektáron kezdték meg – írja a Sonline. A hazai mellett a német, az osztrák és az olasz piacról szállítják héjas dió nagyjából kétharmadát.

Az esős időszakban ugyanakkor a növényvédelem is nagyobb hangsúlyt érdemelt, mivel a csapadékos idő kedvezett a gomba- és baktériumfertőzéseknek. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a tavalyi túltermelés miatt világszerte jelentős készletek maradtak meg, a chilei és az amerikai import miatt például megfeleződött a dió ára.

Hozzátette, októbertől helyben értékesítik a mogyorót és a diót, utóbbi átlagosan 200 forinttal többe, 3000 forintba kerül majd.

 

Lopást követ el, aki gyümölcsöt szed az utcán

Őszbe fordult a természet. Ahogy a népdal is mondja, hull a szilva a fáról, de érik már az alma, a körte és hamarosan a dió is kopogva hullani kezd. Olyan gyümölcsök ezek, amelyek országszerte az utcai fákon is teremnek. Kérdés tehát, hogy kit illet a természetnek az a rengeteg kincse? Utánajártunk.