Az elszabadult élelmiszerárak miatt csábítást jelenthet ilyenkor megragadni egy nagy kosarat, és azt jól teleszedni érett gyümölccsel. Csakhogy zacskóval, vödörrel gyümölcsszedésre indulni otrombaság, amiben közmegegyezés van, így legtöbben jogosnak tartják, ha a gazda elzavarja azt, aki nagyobb mennyiséget akar szedni. Pedig a gazda ilyet nem tehet.

Ugyanis hazánkban az angolszász jogrenddel ellentétben nem elismert a szokásjog, miszerint ebben az esetben a „gazda mindent visz”. Magyarországon az utcai gyümölcsszedésre konkrét szabályozás vonatkozik, ami azonban a legritkább esetben valósul meg. 

Aktuális őszi gyümölcs árak

SZILVA, első osztályú: 450 – 700 Ft/kg
ALMA, első osztályú: 400 – 700 Ft/kg
KÖRTE, első osztályú: 900 – 1.200 Ft/kg
HÉJAS DIÓ: 1.000 – 3.000 Ft/kg

Az igazi tulajdonos

Valójában sajnos nem igaz a sokakban élő feltételezés sem, miszerint az utcán lévő gyümölcsfa termése nyilvánvalóan mindenkié. 

Mivel az önkormányzati tulajdonú közterületen álló fa a helyi önkormányzat tulajdonát képezi, ebből logikusan következik, hogy annak termése is a települést illeti.

„A gyümölcsfán termő gyümölcsre nem formálhatunk jogot, még akkor sem, ha a fát mi magunk ültettük és gondoztuk. Ha valaki mégis engedély nélkül felszedi a gyümölcsöt, és a közterület-felügyelők tetten érik, szabálysértési eljárást indíthatnak ellene"

– írja Ecsedy Miklós ügyvédre hivatkozva a Mindmegette portál.

Az önkormányzat azonban a mindennapokban ritkán él a szüretelés jogával, ezért a valóságban a közterületen lévő gyümölcsöt leggyakrabban az gyűjti be, akinek az ingatlana előtt a fa áll. 

Gyakran az is előfordul, hogy az ingatlan tulajdonosa veszekedni kezd az utcai gyümölcsöt szedő járókelőkkel, holott valójában a fentiekből következően ezt neki nem áll jogában megtiltani, hiszen a termést bárki leszedheti, ha ezt a tulajdonos, tehát az önkormányzat elmulasztja.

A hullott gyümölcs más történet

Az utca közterület, ezért az ott lehullott földön heverő termést bárki felszedheti, ha a tulajdonos ezt nem teszi meg.

De jó, olcsóbb a dió

Mivel az aszály és az emelkedő termelési költségek miatt jelentősen csökkent a gyümölcsök és zöldségek kínálata, az eddigi drágulás folytatódik. A dió ára mégis inkább csökkent.
Bővebben

Amikor az utcáról pottyan be a kertbe

Ha az utcán álló gyümölcsfa ága átlóg, vagy a termése áthullik egy ingatlantulajdonos telkére, a jogszabály szerint azt csak akkor szedhetné fel, ha annak felszedését a gyümölcsfa tulajdonosa, vagyis az önkormányzat ésszerű időn belül elmulasztotta.

Amikor a kertből pottyan ki az utcára

Ha azonban egy magántelken álló gyümölcsfa ágai átlógnak az utcára, az áthajló gyümölcs a tulajdonosé, amit az engedélye nélkül nem szabad leszedni, vagyis ha ezt valaki mégis megteszi, akkor ugyanolyan lopást követ el, mintha az udvarból mondjuk elemelne egy ott kallódó kerti szerszámot.

A házon kívüli faültetés szabályai

Mivel a közterület tulajdonosa az önkormányzat, ezért oda csak a hivatal engedélyével lehet fás szárú növényt ültetni. Jellemzően az erre szóló engedélyt akkor tagadják meg, ha a település tervében tiltólistás növények, például fehér akác, bálványfa, gyalogakác, zöld juhar szerepelnek. 

Ezen kívül évtizedekkel ezelőtt gyakori volt a gyümölcsfák utcai ültetése is, amit manapság szintén szokás elutasítani, méghozzá azért, mert a gyümölcsfák gyorsan elöregednek, nagy a gondozásigényük, azokat öntözni kell, évente metszeni, permetezni, és az efféle feladatokra általában nincs kapacitása az önkormányzatnak.

 

A rohadt gyümölcs foltjai

A témának van még egy érdekes vetülete, mégpedig az, hogy a magánházak előtti közterület rendben tartása az ingatlan tulajdonosának a feladata, vagyis a járdára hullott, és ott elrohadt gyümölcsöt is neki kell eltakarítani, ami olykor bizony fáradságos feladat.