A Financial Times szerint a világ húsz legnagyobb befektetési bankcsoportja az év eleje óta legalább 61 905 munkahelyet számolt fel, és ezzel a koronavírus-járvány utáni toborzási hullám idején létrejött pénzügyi szolgáltatási állások zöme megszűnt.

A 2008-as válság óta – amikor ugyanezek a bankok több mint 140 ezer munkahelyet szüntettek meg, – az idei volt az egyik legsúlyosabb leépítési hullám.

A tömeges leépítések fő oka, hogy a pénzügyi szolgáltatási ügyletek, köztük az elsődleges nyilvános kibocsátások számának apadásával visszaestek a tranzakciós díjbevételek.

A legtöbben a Wall Street-ről repültek

A globális bankszektorban végbement idei elbocsátásoknak legalább a felét a Wall Street nagybankjai hajtották végre. A legnagyobb amerikai bankok együtt legalább 30 ezer alkalmazottól váltak meg az év eleje óta.

A legnagyobb idei elbocsátást a svájci székhelyű UBS globális bankcsoport jelentette be egykori hazai riválisa, a Credit Suisse felvásárlása után. A Credit Suisse már a UBS-akvizíció előtt kilencezer állás felszámolását tervezte, de a UBS ennél nagyobb mértékű leépítéseket hajtott végre a felvásárolt korábbi versenytárs befektetési banki részlegének felszámolása során.

A Wells Fargo 12 ezerrel 230 ezerre csökkentette alkalmazotti állományának létszámát, a Citigroup ötezer, a Morgan Stanley 4800, a Goldman Sachs 3200, a JP Morgan Chase ezer állást számolt fel 2023-ban.

Trump olyan sallert kapott, hogy a Wall Street adta a másikat

A héten mindenkori csúcsaikat ostromolták a tőzsdeindexek: a Dow Jones meg is haladott minden korábbi értéket. Miután Trump még 2020-ban tőzsdei összeomlást jósolt Biden regnálása idejére, most az orra alá dörgölte a jelenlegi amerikai elnök. Bővebben --->