Miközben a hulladékgazdálkodási cégek jelentős része anyagi problémákkal küzd a puszta fennmaradásért, a kormányt egyáltalán nem érdekli, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV, kukaholding) még mindig nem készült el a 2018-as pénzügyi mérlege - derül ki Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár írásbeli kérdésre adott válaszából. A cégek többségénél jellemzően május 31-ig ad lehetőséget a törvény a beszámolók feltöltésére, a kukaholding viszont a jelek szerint más időszámítást használ: a 2017-es beszámolóját is csak 2018. decemberében hozta nyilvánosságra.

"A beszámoló elfogadása folyamatban van. A közszolgáltatók által utólagosan beküldött elszámolásokat később zárták le, ezek eredményét figyelembe véve fogadják el a beszámolót annak érdekében, hogy a tartalma a lehető legbizonyosabb képet mutassa a közvélemény irányába. A beszámoló elkészítésével összefüggésben felelősségre vonást megalapozó körülmény nem merült fel" - magyarázta Fónagy János. Nem csoda, hogy nem siettek publikálni az NHKV 2017-es eredményét: mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zártak. A cég eredménytartaléka mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott.

A finanszírozási probléma lényege: a hulladékkezelési közszolgáltatás jelenlegi magyarországi rendszerében más viszi el a hulladékot és más állítja ki számlát a lakosságnak. Ezt a szisztémát az Orbán-kormány vezette be. A központi számlázást a 2016-ban megalakult NHKV kapta feladatul, ám nem megy zökkenőmentesen sem a behajtás, sem a konkrét munkát végző helyi, önkormányzati szemétszállító cégek kifizetése. A számlákkal elvileg már nem lehet gond: a Magyar Posta tulajdonában lévő EPDB Zrt. nyerte ugyanis a kukaholdig számlaleveleinek kinyomtatására és borítékolására kiírt közbeszerzést 1,5 milliárd forintos ajánlattal. A nyomdának 50 millió darab számlalevelet kell nyomtatnia 2022 tavaszáig: ebből 65 százalék a konkrét számlalevél, 15 százalék felszólító levél, 15 százalék beszedési értesítő, 5 százalék pedig pótlólagos küldemény.

Marad a díjstop

A szemétdíj mértéke vélhetőleg jövőre sem fog változni. "A törvény befagyasztotta a 2012-ben alkalmazott hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjakat, illetve a 2013. év második felétől rezsicsökkentést vezetett be. Az ilyen módon meghatározott díjstop mindaddig hatályban marad, amíg a hulladékgazdálkodási díjszabás rendjéért felelős miniszter rendeletben nem állapít meg díjat. Erre azonban még nem került sor, annak ellenére, hogy a hivatal minden év október 30. napjáig a díjakra vonatkozó javaslatát megküldte a hatáskörrel rendelkező miniszter részére" - válaszolta lapunk kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Tehát a lakosság által fizetendő szemétdíj nem változik évek óta, de az adófizetők pénzéből, a költségvetésből milliárdokkal kell kompenzálnia a kormánynak a kukaholding veszteségeit.

Közben a helyi, többnyire önkormányzati tulajdonban lévő hulladékgazdálkodási cégek is jelentős anyagi problémákkal küzdenek. Például 97 Pest megyei és Nógrád megyei település közel 300 ezer lakosának közszolgáltatását végző Zöld Híd Kft.-nél egy éve a katasztrófavédelem finanszírozza a működést, a tulajdonos önkormányzati társulásnak pedig most lett új elnöke: eddig Vác fideszes polgármestere vezette a társulást, de ő veszített az októberi önkormányzati választáson, ellenzéki utódja pedig nem vállalta a feladatot. Így az utódja Kistarcsa fideszes polgármestere, Juhász István lett, de a szavazás eredményét megkérdőjelezik az alulmaradt isaszegi polgármester támogatói.

A Napi.hu írta meg korábban, hogy az állami kukaholding utófinanszírozási rendszere miatt jelentősen eladósodott Zöld Bicske Kft. nevű szemétcég is bedobta a törülközőt és menesztette az ügyvezetőjét és konzorciumi megállapodást kötött a Vertikál Nonprofit Zrt.-vel. A hvg.hu cikke szerint rendszeresen több százmillió forinttal meg kellett toldani a szegedi hulladékgazdálkodási céget is, amióta az ágazat finanszírozását központosították.

A behajtóknak jól megy

Viszont úgy tűnik, vannak igazán nyereséges szereplők is a területen: a lakosságtól a szemétdíj-tartozást behajtó cégek a beszámolóik alapján remek évet zártak tavaly. A szemétkáosz megoldásának tavasz óta már új igazgatóság és felügyelőbizottság gyürkőzhetett neki az állami kukaholdingnál, ugyanis Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Pankucsi Zoltánt nevezte ki az NHKV igazgatósági elnökének február 8-tól.

A 24.hu pedig arról írt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a november 6-i kormányülésen jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a kukaholding miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből. Mivel azonban az NHKV máig nem közölte a tavalyi beszámolóját, így nem tudható pontosan, jelenleg hogyan mekkora mínuszban van a holdingcég. A cikk szerint a cégbíróság már csak emiatt is elrendelhetné a kényszertörlést, de a szimpla késésnél minden bizonnyal sokkal nagyobb baj van a cégnél.