Az MNB 2014. december 18-án a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi törvény alapján rendelte el az MKB Bank Zrt. szanálását, vette át a bank feletti tulajdonosi és igazgatósági jogkörök gyakorlását, egyben szanálási biztosokat rendelt ki.

A közlemény szerint az állam döntése értelmében a magyar állam átadta, az MNB pedig átvette az MKB Bank tulajdonosi jogainak gyakorlását, de ez nem változtat azon, hogy a hitelintézet továbbra is állami tulajdonban marad.

Az MKB csoport jelenlegi tőke és likviditási helyzete kielégítő, ugyanakkor a bankcsoport jelentős veszteséget termel, így a szükséges átalakítások felgyorsítása érdekében - a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntései alapján - az MNB a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet, összhangban a menedzsment által korábban meghirdetett célokkal.

A jegybank az intézményi szerkezetátalakítás során ésszerűsíti a banki folyamatokat, valamint azonosítja és leválasztja az MKB csoportról a rossz portfolióelemeket, annak érdekében, hogy az MKB Bank versenyképes, ismert és elismert, számottevő növekedési potenciállal, minőségi eszközökkel és hitelállománnyal rendelkező hitelintézetként működhessen tovább.