A NFI filmszakmai döntőbizottsága március végén két film gyártására ítélt meg támogatást, az egyik egy Kurtág György nemzetközi hírű zeneszerzőről szóló dokumentumfilm, 290 millió forinttal, a másik pedig a már kiemelkedő mértékű, 4,5 milliárd forintos gyártási támogatásban részesült új Petőfi-film, további 200 millió forinttal - derül ki az NFI honlapjáról. (A 4,5 milliárdos állami támogatásból 2,5 milliárdot ad az NFI és 2 milliárdot a kormány egyedi kormányhatározattal.)

A Magyarországon forgatott filmek közvetett állami támogatást, azaz társaságiadó-kedvezményes támogatást vehetnek igénybe legfeljebb a költségvetés 30 százalékáig. (Ezt a támogatást nyereséges vállalkozások nyújtják, amelyek a támogatás összege után társaságiadó-kedvezményre, illetve adójóváírásra jogosultak, így az adójuk nem az államkasszába, hanem a filmgyártókhoz kerül.) A Petőfi-film 4,7 milliárdos gyártási költségével számolva a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményes támogatást, azaz összesen 6,1 milliárdot költhetnek a film előállítására.

Az NFI adatbázisában A nap munkacímmel futó film a Filmintézet januári közleménye szerint Most vagy soha! címmel kerülhet mozikba 2023-ban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára. Az NFI szerint a "grandiózus történelmi kalandfilm" a márciusi ifjak "sorsfordító napjának" - 1848. március 14. estétől március 15. estégig - eseményeit veszi sorra. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írták, a producerek Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip.

A fóti stúdiót is fejlesztik

Az alkotók "minden idők leglátványosabb hazai kalandfilmjét" kívánják legyártani, amihez "rég nem látott volumenű díszletkomplexumot" építenek az NFI (korábban Mafilm) fóti filmgyártó bázisán. A díszlet a Filmintézet korábbi közleménye szerint a forgatást követően az NFI tulajdona lesz. A Filmintézet egymilliárd forintért telket is vesz a forgatáshoz Fóton, erről számolt be januárban a Narancs.hu; a területvásárlás az NFI szerint része a fóti stúdiókomplexum folyamatban lévő, 42 milliárd forint értékű állami fejlesztésének. (A fóti filmes infrastruktúra fejlesztésére a kormány tavaly 41,7 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a Gazdaság-újraindítási Alapból. Az állami beruházási ügynökség stúdióépítésre kiírt közbeszerzését tavaly augusztusban a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Építő Zrt.-t és a Mészáros Lőrinc és három gyereke nevén lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-t nyerte meg, nettó 29,94 milliárd forintos ajánlattal.)

A Petőfi-filmről bővebben itt, valamint itt olvashat.