Bencsik László vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a tavalyi évhez képes jelentős, 3,7-szeres növekedést mutatott az OTP adózott eredménye az idei első 9 hónapban. Ez döntően három tényezőkből állt össze: az akvizíciók, a háborús hatások és a magyar állami elvonások. Mind a három tényező tavaly erősen negatív volt, nagy terhet jelentett, ugyanakkor idén az akvizícióknak már 145 milliárdos plusz hatása van, miután könyv szerinti érték alatt vásárolták meg az érintett bankokat.

Tavalyi és idei negatív hatások

A háborús hatások az orosz és ukrán banknál leírandó értékvesztések, összesen 144 milliárd forintot tettek ki a tavalyi hasonló időszakban, ezek idén már nem jelentkeztek, sőt, a visszaírások miatt enyhe pozitív tételként jelennek meg. Az állami elvonásnak tekinthető összegek a banki különadók és a kamatstop, ezek idén is fennmaradtak, mégpedig 76 milliárd forintos összegben.

Hazai helyzet

Ami a bank alapműködését illeti, Magyarországon 2 százalékkal, 22-ról 216 milliárdra csökkent a korrigált adózás utáni eredmény a tavalyi első 9 hónaphoz képest, ugyanakkor negyedéves szinten idén már növekedés mutatkozik: a harmadik negyedév eredménye 35 százalékkal haladta meg a második negyedévét.

A hazai csökkenés főként a magas kamatoknak és a nagy állami elvonásoknak köszönhető, ugyanakkor abban bíznak, hogy ha lassan is, de folytatódik a megindult gazdasági javulás, és jövőre már növekedhet a hazai eredmény. Bíznak abban, hogy folytatódik a kamatszint csökkenése, ugyanakkor kedvezőtlenül hat a lakossági betétállomány csökkenése a rendkívül magas lakossági állampapírkamatok miatt. Ez a hatás múlni fog, ahogy az inflációcsökkenés megjelenik az inflációkövető papírok esetében.

Hasítanak a leányok

Az eredmény nagyobb hányadát immár a külföldi bankok hozzák: ebből messze a legnagyobb tételt, 151 milliárd forintot a bolgár leánybank hozott. A bolgár gazdasági helyzet igen stabil, alacsony a kamatszint, és közeleg az euró bevezetése, ez lehetővé tette a kiváló eredményt.

Összességében a külföldi bankok tették lehetővé, hogy a bankcsoport eredménye az első 9 hónapban a rendkívüli tételektől megtisztítva 43 százalékkal haladta meg a bázisidőszakét, míg a harmadik negyedév működési eredménye 12 százalékkal magasabb, mint 2022 harmadik negyedévében. Ráadásul még az orosz és ukrán bankok is pozitív eredményt hoztak idén, mivel az összes háborús kockázati hatás fedezete el lett különítve tavaly, a bankok pedig a háború ellenére normális körülmények között tudnak működni és nyereséget tudnak elérni. 

Felülmúlta a várakozásokat az OTP

Kellemes meglepetést okozott az OTP-csoport, miután az elemzői várakozásoknál számottevően jobb, 307,573 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el a harmadik negyedévben, ami az előző negyedévit 8 százalékkal, az egy évvel korábbit 63 százalékkal meghaladja.Bővebben --->