Szeptember 11-től két hónapig pályakarbantartási munkálatok miatt Szeged és Kiskunfélegyháza között vonatpótló buszok közlekednek az ország második legforgalmasabb vasútvonalán, a Szeged-Budapest szakaszon – közölte a Mávinform. A hivatalos menetrend szerint az átszállással együtt 2 óra 40 perces menetidővel kell számolnia az utasoknak, ráadásul a buszok nem a szegedi vasútállomásról, hanem a megyei jogú város peremén található Rókus vasútállomásról indulnak.

A kellemetlenségnek meg is lett az eredménye: az Oszkár telekocsi közleménye szerint ugyanis szeptember 11. és 13. között több mint 51 százalékkal megnőtt a Szeged és Budapest közötti fuvarokon ingázók száma.

Prácser Attila, az Oszkár telekocsi alapítója szerint a további kényszerű utazási idő miatt érthető, hogy sokan alternatív utazási lehetőségeket is kilátásba helyeznek, a legtöbb telekocsival Szeged belvárosából két órán belül elérhető a legnépszerűbb budapesti be- és kiszállóhely, a Népliget.

A cég közleménye szerint legutóbb 2019-ben történt ekkora forgalomnövekedés a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon lévő vonatpótlás miatt, az utasok visszajelzései alapján akkor is az átszállás nélküli utazás lehetősége okozta a kiemelkedően magas foglalásszámot.

Az adatok alapján egyébként a vállalkozás 2007-es indulása óta a Szeged-Budapest közötti útvonal a legforgalmasabb, ezen kívül Pécs, Debrecen, Nyíregyháza és a főváros közötti szakaszok között telekocsiznak a legtöbben Magyarországon. Előkelő helyen van ugyanakkor Mátészalka, Vásárosnamény és Fehérgyarmat is a forgalmi toplistán.

Az alapító szerint az adatok azt mutatják, hogy a tömegközlekedés átmeneti vagy hosszabb távú zavaraira a telekocsizók rendszerint önszerveződéssel reagálnak. Hozzátette, a növekvő üzemanyagárak mellett az autósok részéről elsősorban gazdasági döntés a szabad helyek megosztása, mivel ezzel akár a negyedére is csökkenhet egy-egy utazás ára.

Hullanak a fejek a MÁV-nál, Lázár János bekeményített

A miniszter korábban azt mondta: a MÁV vezetői ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasította őket. A MÁV-nál és az Építési és Közlekedési Minisztériumban további felmentések várhatók.
Bővebben--->