A Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című pályázati felhívás társadalmi egyeztetése kapcsán Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára márciusban azt közölte, hogy az igényelhető támogatás minimum összege várhatóan 1,5 millió forint, maximuma 3 millió forint lehet.

A pályázat az európai uniós támogatású Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban jelenik meg, a tervezett keretösszeg 15 milliárd forint, amelyből a vállalkozások kiskapacitású, saját villamosenergia-fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer beszerzését és telepítését valósíthatják meg.

Magyarország az európai uniós célokkal összhangban legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990-es bázishoz képest, mindez pedig az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gáz kibocsátásénak mértékét 30 százalékkal csökkenti majd 2030-ra - írta most közleményében az ITM.

Magyarországon az éghajlatvédelmi erőfeszítéseket azokra a területekre összpontosítják, amelyek a klímavédelem mellett erősítik az ország energiafüggetlenségét, rezsiköltséget takarítanak meg vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak. Példaként említették a Lakossági energiahatékonysági hitelprogramot, ami kamatmentes hitellel támogatja az épületenergetikai fejlesztéseket és a megújuló energia (napelemek, hőszivattyúk) alkalmazását a lakosság körében.