Az M85-ös autóút utolsó szakasza (Fertőrákos és az országhatár között) 3 milliárd 748 millió forinttal drágul egy pótmunka miatt – közölte a korábbi szerződés módosításáról szóló tájékoztatójában az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Napi.hu 2019. június közepén írt arról, hogy egyedüli ajánlattevőként, konzorciumban a Subterra-Raab Kft., a Dömper Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. építheti meg az M85-ös autóútnak a Fertőrákostól az országhatárig tartó szakaszát, nettó 43 milliárd 999 millió forintért. A nyertesek feladata az M85-ös gyorsforgalmi útnak a  fertőrákosi csomóponttól az országhatárig tartó 3,95 kilométer hosszú szakasza tervezése, valamit kivitelezése.

Ezen túl a feladat része a 84-es számú főútnak a határátkelőhelyhez történő ideiglenes visszakötése 725 méter hosszúságban. Egy 780 méteres alagutat is kell építeni. Mindkét út 2x2 forgalmi sávos lesz. Végül meg kell építeni a soproni Észak-nyugati elkerülő utat, amely 3,6 kilométeres lesz, de csak 2x1 forgalmi sávon halad, továbbá fel kell újítani a 84-es számú főút egy 2 kilométeres szakaszát is.

A mostani módosítással a 43 milliárd 999 millió forintos ár 47 milliárd 747 millió forintra emelkedik. A drágulás  indoka az, hogy az M85-ős autóút és a 84-es számú főút ideiglenes visszakötés helyén és helyett a csatlakozásnál teljes értékű, végleges kialakítású, irányított áthaladású körforgalom épül. Ennek a tervezését és kivitelezését tartalmazza a megemelt ár.