A rugalmatlan magyar gyógyszerbefogadási és finanszírozási rendszer a megváltozott környezetben nem tartható fenn, kormányzati beavatkozás hiányában  hamarosan gyógyszerellátási gondokra lehet számítani az AIPM szerint. Több nemzetközi  szakmai fórum állítja, az előttünk álló évtizedben erősödik a gyógyszerhiány, ami önmagában versenyt generál majd a piacon az országok között. A megváltozott a makrogazdasági környezet, az infláció és a forint folyamatos gyengülése pedig tovább erősíti a negatív trendet.

Ebben a környezetben a fixált hatósági ár, a bezuhanó forint miatt szükséges árfolyamkorrekció elmaradása óriási teher a gyógyszeriparon, az elmúlt négy évben összesen 260 milliárdos veszteséget jelentett az ez alatt a idő alatt kifizetett 380 milliárdos különadó mellett - magyarázta Holchacker Péter, aki szerint a 24. órában vagyunk. Sürgősen be kell avatkozni ahhoz, hogy a terápiákat egyáltalán Magyarországon lehessen tartani. A korrekcióhoz pedig sok tényezős együttgondolkodásra van szükség a döntéshozókkal - tette hozzá.

Az árfolyamváltozást követése mellett az AIPM átláthatóbb és gyorsabb gyógyszerbefogadási rendszert javasol. A magyarok várható élettartama és az egészségben töltött életévei is elmaradnak a környező országok átlagától is, ennek pedig egyik oka a modern terápiákhoz való sokkal lassabb hozzáférés.

Míg Európa-szerte az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) döntését követően a betegek átlagosan 511 nap után férnek hozzá a támogatott új terápiához, Magyarországon ugyanerre a döntésre 1400 napot várnak. Az EMA által engedélyezett terápiák kétharmada ráadásul el sem jut hozzánk - magyarázta az AIPM igazgatója.

Folyamatosan 100-nál több készítmény vár az egészségbiztosító (NEAK) és a szakminisztérium  (Emmi) döntésére, tavaly október óta a mintegy 100 ezer beteg gyógyulását érintő, több mint 70 terápia esetében ugyan már megszületett a szakmai előterjesztés, a végső döntés azonban nem született. Az AIPM ezért azzal a kéréssel fordul az új kormányhoz, hogy mielőbb zárja le a mintegy 70 készítmény támogatásának engedélyezését, a továbbiakban pedig a folyamatos, rendszeres, kiszámítható befogadást tartanának indokoltnak.

A 74 várakozó terápia befogadása éves szinten mintegy 10-15 milliárd forintos pluszforrást igényelne, ugyanakkor nagyszámú beteg számára hozna gyógyulást és a terápiás palettát jelentősen bővítené. Ráadásul a várakozó készítmények között több a költségvetésre nézve neutrális hatású, nem igényel plusz forrást.

Az összetett szakpolitikai kihívások kezelése és a több minisztériumot érintő intézkedések egységes szemléletű, gördülékeny végrehajtása érdekében az AIPM erős felhatalmazással bíró kormányzati szereplő kinevezését javasolja.

Oliver Rozboril, az AIPM fél éve megválasztott új elnöke az elmúlt évről  szólva úgy fogalmazott, az turbulens volt mindenki életében és  sokkal nagyobb változást jelentett, mint az elmúlt tíz évben bármikor. Hozzátette, Magyarországon háromból egy beteg élet során találkozik az AIPM által képviselt, 26 innovatív, fejlesztésben és kutatásban jelenlévő gyógyszergyártó gyógyszerével.

Magyarországon az innovatív gyógyszergyártók évente mintegy 100 milliárd forinttal járulnak hozzá a gyógyszerkasszához a szektorra kirótt különadó formájában.  Az AIPM szerint nincs tere annak, hogy a cégeket további különadóval sújtsák.Tízezer magasan képzett szakember dolgozik a szektorban, a nagyszámú klinikai vizsgálatok pedig több mint 20 ezer magyar beteget juttatnak hozzá ingyenesen a legmodernebb terápiákhoz, összességében 90 milliárd forint hozzáadott értéket teremtve.