A Csődvédelem.hu Tanácsadó Kft. közleményében azt írja, az iparágak tekintetében a tavalyi adatokat figyelembe véve az építőipar a legmagasabb kockázatú, míg az agrárium a legstabilabb.

A felszámolások száma többszöröse a csődeljárásokénak, utóbbiakból 2021-ben 22, tavaly 30, idén 14 eljárás indult. Tihanyi Nikolett, a cég ügyvezetője a közleményben hozzáteszi, hogy a cég méretétől függ, ki melyik utat választja, mivel a csődeljárást sok esetben csak a nagyvállalatok tudják megengedni maguknak.

Azzal is magyarázható a csődeljárások száma, hogy sokaknak megbélyegzést és zsákutcát jelent Magyarországon a csőd, holott a csődeljárás útjára lépő cég tudatosabb üzleti átgondolást mondhat magáénak, mint az, aki felszámolja magát.

felszámolási eljárásokból az is megállapítható a cég szerint, hogy az újonnan indult eljárások 40 százalékát olyan cégek tették ki, amelyek 3-5 éve működnek, az eljárások 80 százalékát pedig Pest vármegyében és a fővárosban indították el.

Az építőiparban tavaly 2526, az azelőtti évben pedig 1280 felszámolás indult, így az kiemelkedően magas kockázatú.

Az autóiparban is megduplázódtak a felszámolások. A legstabilabb szektornak az agrárium tekinthető az eljárások tekintetében.

A kereskedelmi szektorban mentek csődbe a legtöbben

A csődeljárások szektoronkénti bontása alapján a kereskedelmi szektorban több meghatározó piaci szereplő jelentett csődöt a közelmúltban, köztük energia-, és szeszesital kereskedő cégek, de a az elektronikai és a gyártószektorban is voltak érintettek, mint a Dunaferr, az SFL Technologies és a Tungsram.

A közlemény szerint egy későbbi nehéz helyzetet teremthet elő a külső finanszírozások fojtogató hatása az üzleti modellben, továbbá a szervezeten belüli rossz gazdálkodás, amikor a cég már nagyra nőtt, de ezt követően elmaradt a vállalati kultúraváltás.

 

Árulják a legendás Tungsram strandot

Újpest északnyugati szélén, a Szentendrei-sziget déli csücskével egy magasságban elhelyezkedő, Dunapart melletti terület 1938-tól kültéri strandként üzemelt 2006-ig, azóta használaton kívül állt. A Tungsram, vagy becenevén Tungi az újpestiek kedvelt helye volt az ezredfordulóig. Sokan nosztalgiával emlékeznek rá.
Bővebben--->