A forint folyamatos leértékelésével a jegybank ugyanis elveszítette hitelességét, ami megemelte az inflációs várakozásokat, ráadásul az utóbbi években az EU munkaerőpiacának elszívó hatása és a hazai gazdasági fellendülés miatt folyamatos munkaerőhiány alakult ki, ami felfelé nyomta a béreket - fogalmazott blogján a közgazdász.

Márpedig az importárak és a bérek folyamatos növekedése, valamint a forintra és inflációra vonatkozó várakozások miatt Magyarországon komoly, hosszú távú inflációs probléma alakult ki.

Ha a jegybank nem tudja stabilizálni a várakozásokat, ha nem tudja elhitetni az emberekkel, hogy stabil devizaárfolyamot tud tartani, akkor egy felfelé csúszó inflációs spirálba keveredünk, miközben a gazdaság spontán euróizálódik, a forint pedig elveszíti jelentőségét

- állapította meg Zsiday.

Évekig magas kamatok lesznek

A hazai infláció fő problémája alapvetően nem egyszeri tételekből ered, bár rövidebb távon ezek jelenleg erősen hatnak, hiszen már a 2020-as koronavírus-válság előtt is látható volt a gazdasági túlfűtöttség kiváltotta áremelkedési nyomás. Ez visszatért, és mivel az alapvető mozgatórugói nem változtak, ez így marad egy ideig.

Emiatt a jegybanknak nem nagyon van más lehetősége, mint megállítani a folyamatos forintleértékelődést, és leszorítani az inflációs várakozásokat – ezt pedig csak tartósan magas kamatszinttel fogja tudni elérni. Mivel az infláció a bérnövekedés miatt is sokáig 4-5 százalék körül maradhat, a jegybanknak huzamosan magas kamatszinttel kell ellentartania, és legalább 2-3 évre stabilizálni a forint árfolyamát.

Stabil forint és stagnáló ingatlanárak jöhetnek

Úgy tűnik, a jegybank érti ezt a problémát és tenni is akar ellene. Emiatt úgy gondolom, hogy a 2013-2021 közötti monetáris politikának vége, és a következő években a gyengülő forint-alacsony kamatok helyett stabil forint-magas kamatok kombót fogunk látni.

Mivel pedig a lakásárak legnagyobb felhajtóereje az alacsony kamatszint volt, ezért ezek szárnyalásának is vége lehet. Ez egyáltalán nem jelent összeomlást, de simán lehet évekig tartó oldalazás az árakban - hangzik a jóslat.

És még valami: a monetáris fenti politika miatt éveken át nem forintban, hanem devizában volt érdemes megtakarítani. Ez most megváltozhat - véli Zsiday Viktor.