vízóra felszerelése, illetve cseréje fontos lépés lehet egy ingatlan vízfogyasztásának ellenőrzése és optimalizálása szempontjából, és a mérőszerkezetek cseréje időről időre szükségessé válik.

lakások mellékmérőinek megújítása nem csak a megfelelő működés biztosítása érdekében fontos, hanem azért is, mert egy elavult vagy hibás vízóra jelentős pénzügyi veszteséget okozhat. A régi vízórák általában kevésbé pontosan mérnek, ami könnyen a vízszámla növekedését eredményezheti, méghozzá a vízfogyasztás valós növekedése nélkül. 

Mindenesetre dermesztő adat, hogy 

A VÍZ HASZNÁLATÁÉRT FIZETETT PÉNZ KÖZEL TIZEDÉT A MÉRŐESZKÖZÖK KÖLTSÉGE VISZI EL.

Ez pedig kizárólag a vízóra csere árát jelenti, hiszen a szolgáltatás árában már benne van a vízóra leolvasások költsége, továbbá a társasházi lakóknak nem csak a lakásban lévő víz mellémérő cseréjét kell kifizetni, hanem a társasházi főmérő cseréjét is.

Meg vannak számlálva az órái rengeteg embernek

Annyi vízóra hitelessége jár le 2024-ben, hogy csak győzze a szolgáltató lecserélni. 130 ezer lakás érintett.
A részletekről ITT olvashat.

A vízmérőkkel kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartozik a szerkezet elavultsága vagy működésképtelensége, de sok ingatlantulajdonos nem is gondol arra, hogy a vízórákat cserélni kell.

MÁR PEDIG A TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN NYOLC ÉVENTE KI KELL CSERÉLNI A VÍZÓRÁKAT A LAKÁSOKBAN ÉS A CSALÁDI HÁZAKBAN.

Az óra ideje is lejár

A vízóra cseréje összetett folyamat, ami magában foglalja a régi vízóra eltávolítását, az új vízóra beszerelését és beállítását, valamint a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat. 

mérőeszközök hitelességi idejét az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény mondja ki. Ez az a törvény, amely meghatározza a mérőeszközök használatának és telepítésének a jogi hátterét. A vízórák alapján történő számlázás menetét, illetve ezzel kapcsolatban a vízórák tulajdonosának kérdését pedig az 58/2013 (II. 27.) kormányrendelet szabályozza. 

Ez a rendelet azt tartalmazza, hogy 

CSAK HITELESÍTETT ÉS KIFOGÁSTALANUL MŰKÖDŐ MÉRŐESZKÖZ ALAPJÁN LEHET KISZÁMLÁZNI A VÍZFOGYASZTÁST.

Árfigyelő

A vízóra cseréjének költsége az új eszköz típusától, a szükséges vízmérők mennyiségétől, a beszerelés bonyolultságától és az esetleges egyéb szükséges munkálatoktól függően változhat.

Általában a szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy minél több vízmérőre van szükség egy adott lakásban, darabonként annyival olcsóbbak az áraik.

Példánkban 1 db 1/2" mellékmérő esetében a készülék nettó 8.500 forintba kerül, amire rájön még a plombálás 1.600 forintos költsége és a mintegy 14.500 forintos munkadíj. 

ÍGY 1 DB MÉRŐ CSERÉJE NETTÓ 24.600, BRUTTÓ 31.242 FORINTBA KERÜL.

Azonban ott, ahol 4 db ugyanilyen mellékmérőt kell cserélni egy lakáson belül, az árát jó esetben nem négyszeres szorzóval számolják, hanem annál jóval kedvezőbben, 60.833 forintért.

Szerelés és a dokumentálás

Az ország különböző területein tevékenykedő vállalkozók általában kapcsolatban vannak a helyi vízművekkel, és az ilyen együttműködésnek kizárólag olyan szerelők lehetnek a részesei, akik megfelelnek a vízművek által támasztott szigorú kritériumoknak.

A felhasználó szempontjából a vízmérők cseréje nem tart túl sokáig, de a ráfordított idő függ attól is, hogy hány darab mellékmérő szorul cserére.

VÉGÜL PEDIG KÖVETKEZIK A DOKUMENTÁCIÓ.

A vízóra cseréjéhez tartozik egy cserenyomtatvány, amit három példányban kell kitölteni és aláírni, illetve társasházak esetén a közös képviselőnek vagy a ház tulajdonosának is alá kell írnia ezeket az iratokat.