Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

vízóra felszerelése, illetve cseréje fontos lépés lehet egy ingatlan vízfogyasztásának ellenőrzése és optimalizálása szempontjából, és a mérőszerkezetek cseréje időről időre szükségessé válik.

lakások mellékmérőinek megújítása nem csak a megfelelő működés biztosítása érdekében fontos, hanem azért is, mert egy elavult vagy hibás vízóra jelentős pénzügyi veszteséget okozhat. A régi vízórák általában kevésbé pontosan mérnek, ami könnyen a vízszámla növekedését eredményezheti, méghozzá a vízfogyasztás valós növekedése nélkül. 

Mindenesetre dermesztő adat, hogy 

A VÍZ HASZNÁLATÁÉRT FIZETETT PÉNZ KÖZEL TIZEDÉT A MÉRŐESZKÖZÖK KÖLTSÉGE VISZI EL.

Ez pedig kizárólag a vízóra csere árát jelenti, hiszen a szolgáltatás árában már benne van a vízóra leolvasások költsége, továbbá a társasházi lakóknak nem csak a lakásban lévő víz mellémérő cseréjét kell kifizetni, hanem a társasházi főmérő cseréjét is.

Meg vannak számlálva az órái rengeteg embernek

Annyi vízóra hitelessége jár le 2024-ben, hogy csak győzze a szolgáltató lecserélni. 130 ezer lakás érintett.
A részletekről ITT olvashat.

A vízmérőkkel kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartozik a szerkezet elavultsága vagy működésképtelensége, de sok ingatlantulajdonos nem is gondol arra, hogy a vízórákat cserélni kell.

MÁR PEDIG A TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN NYOLC ÉVENTE KI KELL CSERÉLNI A VÍZÓRÁKAT A LAKÁSOKBAN ÉS A CSALÁDI HÁZAKBAN.

Az óra ideje is lejár

A vízóra cseréje összetett folyamat, ami magában foglalja a régi vízóra eltávolítását, az új vízóra beszerelését és beállítását, valamint a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat. 

mérőeszközök hitelességi idejét az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény mondja ki. Ez az a törvény, amely meghatározza a mérőeszközök használatának és telepítésének a jogi hátterét. A vízórák alapján történő számlázás menetét, illetve ezzel kapcsolatban a vízórák tulajdonosának kérdését pedig az 58/2013 (II. 27.) kormányrendelet szabályozza. 

Ez a rendelet azt tartalmazza, hogy 

CSAK HITELESÍTETT ÉS KIFOGÁSTALANUL MŰKÖDŐ MÉRŐESZKÖZ ALAPJÁN LEHET KISZÁMLÁZNI A VÍZFOGYASZTÁST.

Árfigyelő

A vízóra cseréjének költsége az új eszköz típusától, a szükséges vízmérők mennyiségétől, a beszerelés bonyolultságától és az esetleges egyéb szükséges munkálatoktól függően változhat.

Általában a szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy minél több vízmérőre van szükség egy adott lakásban, darabonként annyival olcsóbbak az áraik.

Példánkban 1 db 1/2" mellékmérő esetében a készülék nettó 8.500 forintba kerül, amire rájön még a plombálás 1.600 forintos költsége és a mintegy 14.500 forintos munkadíj. 

ÍGY 1 DB MÉRŐ CSERÉJE NETTÓ 24.600, BRUTTÓ 31.242 FORINTBA KERÜL.

Azonban ott, ahol 4 db ugyanilyen mellékmérőt kell cserélni egy lakáson belül, az árát jó esetben nem négyszeres szorzóval számolják, hanem annál jóval kedvezőbben, 60.833 forintért.

Szerelés és a dokumentálás

Az ország különböző területein tevékenykedő vállalkozók általában kapcsolatban vannak a helyi vízművekkel, és az ilyen együttműködésnek kizárólag olyan szerelők lehetnek a részesei, akik megfelelnek a vízművek által támasztott szigorú kritériumoknak.

A felhasználó szempontjából a vízmérők cseréje nem tart túl sokáig, de a ráfordított idő függ attól is, hogy hány darab mellékmérő szorul cserére.

VÉGÜL PEDIG KÖVETKEZIK A DOKUMENTÁCIÓ.

A vízóra cseréjéhez tartozik egy cserenyomtatvány, amit három példányban kell kitölteni és aláírni, illetve társasházak esetén a közös képviselőnek vagy a ház tulajdonosának is alá kell írnia ezeket az iratokat.