A mellékmérőknek a jogszabályban meghatározott hitelessége 8 év, és mivel az a felhasználók tulajdona, a cseréjükről is nekik kell gondoskodniuk. Ez legegyszerűbben a Fővárosi Vízművek szerződött partnereinek közreműködésével végezhető el, de nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a cserét, ezért a társaság kéri, hogy lehetőség szerint minél előbb biztosítsák a mérők cseréjét a lakástulajdonosok.

Több mint 130 ezer, azaz rekord mennyiségű lakás-mellékvízmérő hitelessége jár le a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén 2024. december 31-ével.

Társasházakban a lakás-mellékvízmérő biztosítja, hogy a felhasználó a saját fogyasztása alapján kapja a vízdíjszámlát, és ne a társasház belső szabályzata szerint kelljen fizetnie. A szolgáltató pedig csak hiteles mérő után számlázhat. A mellékmérők jogszabályban meghatározott hitelessége 8 év, ezért a 2016-ban felszerelt lakás-mellékvízmérőket az idén cserélni kell. 

A mérő lejáratának éve megtalálható a vízdíjszámlán, illetve a hitelesítés éve magáról a vízmérő számlapjáról is leolvasható. A Fővárosi Vízművek szerződött partnerei beszerzik az új mérőt, leszerelik a régit, felteszik helyére az újat, ellátják a szükséges biztonsági záróelemmel, és elvégzik a szükséges papírmunkát – így a legegyszerűbb, írja az MTI.

Tavaly körülbelül 78 ezer lakás-mellékvízmérő hitelessége járt le, és a tapasztalatok szerint a legtöbb csereigény november-december környékén jelentkezik. A mérő a hitelesítésének évében, és utána még 8 évig hiteles.

Részletes információ, benne a szerződéses partnerek listájával, a Fővárosi Vízművek honlapjának "Lakás-mellékvízmérő egyedi és csoportos csere, záróelem pótlás" menüpontjában érhető el.