Először rendeznek nemzetközi szintű vegán csúcstalálkozót Magyarországon. A Vegan Summit Budapestet november 22-én tartják, ahol a fenntarthatóság, egészség és tudatosság áll a középpontban.

A szervezők ezres tömegre számítanak, a résztvevők 40 százaléka nem vegán. A rendezvényen díjátadó, előadások, gasztronómiai programok és több mint húsz márka standja várja a látogatókat.

Vida Raul szakmai vezető szerint a cél a szemléletformálás. Az előadók között ott lesz többek között Schwab Richárd gasztroenterológus, aki arról beszél majd, hogyan tehetjük egészségesebbé a mikrobiomunk működését és növelhetjük várható élettartamunkat az étrendváltással. De szó lesz a fehérjemítoszról is, olyan sportolókról, akik teljesítményük csúcsán vannak, pedig nem esznek húst. 

Vegán világnap

1994 óta tartanak vegán világnapot november 1-jén. Ezen a napon ünneplik a vegán életmódot, amely kerüli az állati eredetű termékeket, és a figyelemfelhívás mellett a fenntarthatóságot, az állatok iránti humánus hozzáállást helyezi előtérbe. 

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte is emelkedik a vegán életmódot követők száma. Svájcban a lakosság 25 százaléka választ vegetáriánus vagy vegán étrendet, míg Hollandiában és az Egyesült Királyságban ez az arány 15 százalék. Csehországban és Portugáliában 5 százalék, az Európai Unióban összességében pedig az emberek 5 százaléka folytat vegetáriánus táplálkozást. Az EU-ban a vegánok aránya 1-2 százalék, és ezek a számok folyamatosan növekednek – írja a veganporta.hu.

Globális szinten a világ lakosságának már mintegy 1 százaléka vegán. Jelenleg körülbelül 375 millió ember követ vegetáriánus étrendet valamilyen formában és Európában 35-40 millióra tehető azok száma, akik az állati összetevőktől mentes táplálkozást folytatnak.

Magyarországon a húsmentes táplálkozást folytató emberek aránya 4 százalék körüli, ami körülbelül 400 ezer fős csoportot jelent. Ennek a csoportnak több, mint 1 százaléka vegán, tehát tisztán növényi alapú étrendet követ. A magyar lakosság körében is egyre inkább elterjedt az állati összetevőktől mentes étkezés, amit leginkább az egészségügyi, állatvédelmi és környezetvédelmi megfontolások indokolnak.

Az NRC kutatása szerint a magyarok azért zárkóznak el a vegán étrendtől, mert 70 százalékuk hiányolná a hús ízét, 64 százalék pedig a hagyományos, magyaros ételeket. A vegán ételek ízétől kevésbé viszolygunk, ez a megkérdezettek 37 százalékát tartja vissza a növényi étrendtől.