Az Európai Bizottság 2014-ben indított vizsgáltatot a magyarországi gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) intézményrendszerének átalakítása kapcsán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetését és szervezeti egységei áttételét a Miniszterelnökséghez és a minisztériumokba, s hogy a pályázatok győzteseinek kiválasztása megfelelően történt-e. Ennek eredményeként az EB most felfüggeszti a program kifizetéseit, amely 700 milliárd forint értékű projekteket érint. Az EB ennek százalékos részére alkalmaz majd korrekciót (büntetést), ez 10 százalék alatt szokott lenni - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Ez az összeg más projektekhez, új pályázatokhoz várhatóan fel lehet majd használni. Az EB várja a magyar korrekciós javaslatot.

Az Európai Bizottság a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét - ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik - függesztette fel - ismertette az MTI. Csepreghy leszögezte, hogy az EB döntése miatt fejlesztést nem kell leállítani.

Az uniós vizsgálat megállapította, hogy a győztes pályázatok kiválasztásának gyakorlata 2007-2014-ben, amelyet Magyarország a Bajnai-Gyurcsány kormány óta folytat, s amelyre 2014-ben vezettek be átfogó új szabályozást, nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz - mondta Csepreghy.

A három prioritás 2007 óta pályázható keretösszege nagyjából 700 milliárd forint. Hozzátette, a Bizottság jelzéseit a kormány már kezelte, a múlt héten egy javaslatot küldött a testületnek. Megjegyezte: nem a 700 milliárdos keret van veszélyben, az ilyen típusú korrekciók értéke általában 10 százalék alatti szokott lenni, így pár tízmilliárd forintról lehet szó. Ezt a pénzt azonban Magyarország felhasználhatja új vagy a tartaléklistán szereplő projektekre. Konkrét fejlesztéseket nem kell leállítani, egészen addig, amíg az uniós finanszírozás nem érkezik meg, a hazai költségvetés 19-es fejezete a pályázók számára minden kötelezettséget teljesít. A kérdés az, hogy az EB felé hogyan tudják elszámolni a már kifizetett pályázói számlákat.

Csepreghy Nándor kérdésekre elmondta: a vizsgálat szúrópróbaszerű volt. Egyelőre nem nyilvános, mely pályázatok esetén nem találta megfelelőnek a kiválasztást a bizottság, de a végleges megállapodás után ismertetni fogják. Mivel a felfüggesztés a teljes operatív programot érinti, több ezer pályázatról van szó.

A helyettes államtitkár szerint technikai vitáról van szó, hasonló viták voltak már az EB és Szlovákia, Szlovénia vagy Csehország között.