Magyarország ellenzi a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója egy videónyilatkozatában.

Hollik István közölte, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az unió kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Mint mondja, a kérdésben a Fidesz-KDNP álláspontja világos: a háborúban álló Ukrajnával még a csatlakozási tárgyalások megkezdése sem elfogadható, ez biztonsági kockázat egész Európára nézve.

Ráadásul Ukrajna csatlakozása akkora pénzügyi terhet tenne az unió vállára, amit az egyébként is gyengélkedő európai gazdaság egyszerűen nem bírná

– fogalmazott.

A kormánypártok álláspontja tehát az, hogy Magyarország továbbra is vegye ki a részét a humanitárius segítségnyújtásból, a csatlakozási tárgyalások megkezdését ellenzik – ismertette.

Szóba került az ellenzék is, azon belül Gyurcsány Ferenc. Hollik István arra emlékeztetett, hogy a DK elnöke nemrég nemcsak azt mondta, hogy el kell kezdeni a tárgyalásokat Ukrajnával, hanem ennél is tovább ment: szerinte fel kell venni Ukrajnát az EU-ba. A fideszes politikus szerint „tehát pontosan azt képviseli itthon, amit Brüsszel elvár.”

Itt hívta fel a figyelmet arra, amit egyébként a minap Menczer Tamás államtitkár is bejelentett: a soron következő konzultációban állást lehet majd foglalni az ukrán csatlakozásról is. 

Hollik István azzal érvelt, hogy „Brüsszel nem adott esélyt az európai állampolgároknak, hogy kifejthessék véleményüket, a magyaroknak azonban lehetőségük van erre.”

 

 

 

Makó tényleg messze van Jeruzsálemtől - Ukrajna is belekerül a nemzeti konzultációba

Ukrajna európai uniós csatlakozása is szerepel a nemzeti konzultáció kérdései között – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárának szombati facebookos videójából. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég úgy fogalmazott: Ukrajna olyan messze van az európai uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. A kormányfő szerint a háború sújtotta ország európai uniós tagságának, a tárgyalások megkezdésének elutasítása magyar részről nem üzlet tárgya. Az már korábban kiderült, hogy az ukrán gabona ügyéről is elmondhatják véleményüket a magyarok. >>>