Menczer Tamás a közösségi oldalán megosztott videójában azt mondta: Ukrajnában jelenleg háború van, tehát ha az országot felvennék az Európai Unióba, akkor a háborút behoznák a közösségbe, és az uniós források jelentős része is Ukrajnához kerülne.

Emlékeztetett arra is, hogy Ukrajnában elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség már meglévő, úgynevezett szerzett jogait, és ezeket a jogokat a mai napig nem adták vissza. „Ön szerint Ukrajnának helye van az Európai Unióban? Mondja el véleményét!” – fogalmazott az államtitkár. 

Nem akarjuk bírni 

„Magyarország nem bírja, de nem is akarja bírni, hogy további pénzt küldjön Ukrajnának, a magyar emberek adóforintjaiból” – a nemzeti konzultációról először október 27-én beszélt Orbán Viktor, aki a kétnapos EU-csúcsról jelentkezett be szokásos péntek reggeli interjújába, ami a Kossuth Rádión hangzott el. Elmondta, hogy Brüsszel arra kéri az EU tagállamait, hogy adjanak még 100 milliót. Orbán szerint az EU két dologra kért pénz:
  • Ukrajnára
  • és a migrációra

Orbán Viktor elmondta továbbá, hogy az unió képtelen gazdaságpolitikai javaslatokkal áll elő, ilyen például a kamatstop, a rezsicsökkentés vagy az extraprofitadó megszüntetése. Emiatt létre kell hozni egy hazai egységet, így valószínűleg lesz egy újabb nemzeti konzultáció komoly kérdésekről.

A kormány ezt követően november 8-án ülésezett, Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzése alapján szóba került az ülésen a rezsicsökkentés, a kamatstop, az Ukrajnának szánt Uniós támogatások, valamint a nemrég bejelentett nemzeti konzultáció részletei.

Makó Jeruzsálemtől 

November 10-ei rádióinterjújában a kormányfő már úgy fogalmazott: következő másfél hónap a politikának nehéz lesz, mert itt vannak azok a nehéz kérdések, mint a háború, a migráció, és Brüsszelből támadások érkeznek.

Nehéz kérdés az Ukrajnával folytatott, EU-tagságot megcélzó tárgyalások ügye is, amelyeket nem szabad megindítani, mert Ukrajna semmilyen tekintetben nem áll készen arra, hogy a tagság ambíciójával tárgyalni tudjon – jelentette ki. „

Ukrajna olyan messze van az európai uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől

– tette hozzá.

Az uniótól várt kohéziós pénzekre utalva hangsúlyozta: Ukrajna európai uniós tagságának, a tárgyalások megkezdésének elutasítása magyar részről nem üzlet tárgya, nem lehet összekötni semmilyen pénzügyi kérdéssel. Azt mondta: „amivel tartoznak, azt ide kell adni”. Az Ukrajnával való tárgyalások megkezdése, az egész kérdéskör nem kapcsolható össze a Magyarországnak járó pénzek ügyével – hangsúlyozta.

Az már korábban kiderült a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettesének tájékoztatása alapján, hogy az ukrán gabona ügyéről is elmondhatják véleményüket a magyarok a nemzeti konzultációban. Zsigó Róbert felidézte, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után Ukrajnának a nyugati szomszédjai lehetőséget adtak arra, hogy az ukrán gabona eljuthasson a világ szegényebb régióiba. „Ahelyett azonban, hogy ez történt volna, a génmódosított és az Európai Unióból kitiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona a kelet-európai országok piacait árasztotta el, ezzel gazdasági és egészségügyi problémákat okozva.”