Átvenné az államtól a budapesti, XII. kerületében található Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, úgy, hogy 2025-től tandíj bevezetését is tervezik.

A Népszava arról is értesült, hogy az említett tervekről csütörtökön tájékoztatták a szülőket egy rendkívüli értekezleten. A szülők egy olyan levelet is kaptak, amely szerint 2024 végére egy új pedagógiai programot dolgoznának ki a tantestület bevonásával és 2025 szeptemberétől már e szerint oktatnának.

A diákoknak, akik jövő ősztől kezdik meg tanulmányaikat az iskola első, illetve kilencedik évfolyamán, már tandíjat kellene fizetniük. Ez havonta 100-150 forint lenne, amelyhez játhatnak bizonyos kedvezmények a jó tanulmányi eredmények, valamint a szociális háttér alapján.

Az iskola jelenlegi diákjainak, valamint azoknak, akik idén szeptemberben kezdik az iskolát, nem kell fizetniük.

Az alapítványi Gábor Dénes Egyetem nyilvánosságra hozott iskolakoncepciója szerint az oktatási intézményre az ő fenntartásukban a következő lenne jellemző:

  • egy XXI. századi, dinamikusan fejlődő és pezsgő életű iskola;
  • innovatív pedagógiai módszerekkel és eszközparkkal;
  • tanórán kívüli lehetőségek gazdag tárházával;
  • lélekfejlesztő, életre nevelő és felkészítő felfogással.

A végső döntés a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumban fog megszületni. Ők egyelőre nem kommentálták az ügyet.

Túl sok a magántőke az oktatásban, most épp ez a baj

Az OECD legújabb oktatási jelentése szerint három mutatóban egészen biztosan az utolsó helyen áll Magyarország. Ezek a kezdő tanári fizetések, valamint az oktatásra fordított kiadások. Ezek nem jelentenek különösebb újdonságot, ugyanakkor kirajzolódott egy viszonylag új keletű probléma.

A részletekről ITT írtunk bővebben.