munkabeszüntetéshez csatlakozók Spanyolországban követelik, hogy a fizetésük a megélhetési költségek jelentős emelkedését és a koronavírus-világjárvány alatti elbocsátásokkal összefüggő megnövekedett munkaterhelést tükrözze.

A svéd divatipari óriás a sztrájk által érintett spanyolországi üzletek bezárására kényszerült a nyári leárazási szezon közepén.

A hétfői munkabeszüntetés már a harmadik alkalom volt júniusban a spanyolországi H&M Group-alkalmazottak körében, munkavállalók százai gyűltek össze a legnagyobb madridi H&M-üzlet előtt.

Évek óta nem emelték a fizetéseket

Ángeles Rodríguez Bonillo szakszervezeti vezető nyilatkozata szerint

a dolgozók fizetése évek óta be van fagyasztva, azonban most már tarthatatlannak ítélték meg helyzetüket a gazdasági környezet és a magas megélhetési költségek miatt.

Spanyolországban június 19-én szakadtak meg a hónapokig tartó tárgyalások a szakszervezetek és a H&M Group között, ami a június 20-án kezdődött munkabeszüntetés-sorozathoz vezetett, és mostanra július első két szombatjára is kiterjesztették a sztrájkot.

A közvetítői tárgyalások ezen a héten kezdődnek.

Az alkalmazottak 80 százaléka tüntet

Múlt hét csütörtökön 24 órás sztrájkot tartottak, a H&M csoport spanyolországi alkalmazottainak 80 százaléka csatlakozott, a munkabeszüntetés 100 üzlet bezárását eredményezte.

Az UNI Europa európai szolgáltatóipari szakszervezeti szövetség szerint a spanyolországi munkabeszüntetés a H&M hozzáállásának megváltozását tükrözi: bizonytalanabb, részmunkaidős szerződéseket ajánlanak azokban a nagyobb üzletekben, amelyek online rendeléseket is fogadnak.

A menedzsment ezen lépése azonban nem elszigetelt jelenség, még a cég hazájában, Svédországban is bizonytalan helyzetbe kerültek a H&M munkavállalói

– mondta Oliver Roethig, az UNI Europa regionális titkára.

A H&M tavaly megtakarítási akcióba kezdett a költségek jelentős növekedése miatt, amit csak részben hárított át a pénzszűkében lévő vásárlókra.

A H&M június közepén arról számolt be, hogy stagnált a bevétele a május végével záródott pénzügyi második negyedévében az elemzők által várt 1 százalékos bővülés helyett.