Továbbra is intenzív a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználása – ez derült ki az MTI által megkérdezett kártyakibocsátók válaszaiból.

Az OTP-nél idén január és május között 139,6 milliárd forintot használtak fel a kártyabirtokosok, ez az összeg lényegében megegyezik a tavalyi év azonos időszakában elköltött 138,3 milliárd forint összeggel.

Az OTP SZÉP-kártyáknál havi eloszlásban sem volt érdemi eltérés 2023-hoz képest: márciusban 13 százalékkal volt magasabb a költés a tavalyihoz képest, 26 milliárd forintról 30 milliárd forintra emelkedett, májusban pedig 7 százalékkal kevesebb költést realizáltak, 36 milliárd forintról 33 milliárd forintra csökkent.

A K&H SZÉP-kártya birtokosok az idei évben eddig májusban költötték a legtöbbet, a havi forgalom meghaladta a 2,5 milliárd forintot, míg május végéig az idei összes költés 11,4 milliárd forintot volt.

Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője a bank közleményében kiemelte, az év ezen időszakában jellemzően intenzív a SZÉP-kártya használat, mivel a pünkösdi hosszú hétvége mellett a belföldi nyaralások foglalásai is ilyenkor történnek meg.

Az intenzív felhasználás mellett a K&H SZÉP-kártyára történt havi jóváírás mértéke is magas, májusban meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Ezzel a 2024-es jóváírás május végéig 12,6 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékkal meghaladja az elmúlt év azonos időszakának eredményét.

A teljes elérhető K&H SZÉP-kártya egyenleg több mint 8,6 milliárd forint, 2 milliárd forinttal több, mint idén január végén és 17 százalékkal magasabb a tavaly májusi egyenlegnél.

Megtorpant a turizmus lendülete, az ünnepek voltak a ludasok

Áprilisban a vendégek és a vendégéjszakák száma is csökkent a turisztikai szálláshelyeken a KSH legfrissebb statisztikái szerint, amely részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.