A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással csúcstechnológiás üzemet hoz létre zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására Sóskúton – közölte a vállalatcsoport kedden.

Az üzemben az Andrada 160 új munkahely létrehozását tervezi, a szükséges engedélyek megszerzését követően február végén kezdheti meg működését az üzem. A sóskúti az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon.

A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből. A folyamat végére újrahasznosíthatóak lesznek az aktív katódanyagok: a nikkel, a mangán és a kobalt, valamint az alumínium, a réz és az acél.

A közlemény szerint hasonló mechanikus újrahasznosítási technológia már több mint 30 európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig.

Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatója és társtulajdonosa hangsúlyozta, hogy az Andrada kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulási folyamatnak. Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. A technológiájuknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagok korlátlan alkalommal újra felhasználhatók lesznek, környezetbarát módon. Így segítik a magyarországi gyártókat a helyben történő újrahasznosításban.

A közlemény szerint az Andrada folyamatosan vizsgálja több további magyarországi telephely létesítésének lehetőségét.

Alsózsolcára készültek

Az Andrada korábban azt tervezte, hogy Alsózsolcán indítja el az első üzemét, azonban most azt közölték, hogy „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”. A borsodi településen komoly társadalmi ellenállás fogadta a beruházás hírét.