Az elektromos áram rezsiemelt díja nemzetközi összehasonlításban nem tűnik kirívónak, ez legfeljebb abból a szempontból képezheti vita tárgyát, hogy a kormány eddigi kommunikációja és a mostani szöges ellentétben van egymással - írja az Mfor. Eddig ugyanis arról volt szó, hogy az atomenergia biztosítja a magyar gazdaság számára az olcsó villamosenergiát, és többek között ezért van szükség a sokat kárhoztatott Paks II. beruházásra.

Magyarországon csak a kiskereskedelmi árszabályozással segítik a fogyasztókat, miközben Európa számos országában egyéb módon is, például szociális alapon nyújtott pénzügyi támogatással vagy adókedvezménnyel. Összességében megjegyezhetjük, hogy a magyarországi áraknál nagyobb összegeket az alacsonyabb jövedelműeknek szinte sehol nem kell „saját zsebből” kifizetniük.

Hiába van orosz gáz

A gáz esetében még súlyosabb a helyzet, hiszen itt Európa egyik legdrágább gázszámláját kell majd az átlagértéket átlépőknek fizetni. Ebben az esetben az áram kapcsán jelzett anomáliák (például a szociális szempontok figyelmen kívül hagyása) mellett tengernyi más „költői” kérdés is felmerül.

Így például az, hogy ha ennyi pénzt kérnek a lakosságtól, akkor hogyan állíthatta azt tavaly ősz óta a kormány, hogy az oroszokkal kötött 15 éves hosszú távú földgázszállítási szerződés keretében olcsón kapjuk az energiahordozót. Ahogy hasonlóan nevetségesnek tűnik ma már, amit korábban hallottunk, miszerint ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés.