Az óvónőkre is kiterjed a pedagógusbér-emelés – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nógrád vármegyei Vizslás községben.

A helyi óvoda bővítésének és felújításának átadásán azt mondta, hogy kiemelten fontos a kormány számára az óvónők megbecsülése és az óvodák fejlesztése. Hozzátette, a béremelés jövőre is megvalósul, így a tavalyi és tavalyelőtti béremelésekkel együtt közel a duplájára nő az óvónők bére.

Kitért arra is, hogy 13 év alatt 18 ezer új óvodai férőhely jött létre, valamint az óvónők száma is nőtt, 30 ezerről 31 ezerre.

Pár napja jelent meg egy kormányrendelet, amely szerint többek között már középfokú végzettséggel is lehet valakiből óvodapedagógus, ezen felül már az általános iskolai legfelsőbb évfolyamig bezárólag is beoszthatók az alsós tanítók tanári feladatokra. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a foglakoztatási szabályok változása mögött a pedagógushiány áll.

Emelik a szakképzésben oktatók bérét, de van egy „kis” bökkenő

Miközben a köznevelésben dolgozó pedagógusoknak csak a jövő évi teljesítménye számít bele a bérezésükbe, addig a szakképzésben oktatóknál már más a helyzet.