Egy 2021-es könyvvizsgálati jelentés szerint „jogosulatlanul használt fel 62 millió forint normatívát a Kiskunhalasi Református Egyházközség”. Az eredetileg oktatásra szánt 62.228.310 forint állami normatívát végül más célokra fordítottak.

A Népszava birtokába került 2021-es könyvvizsgálati jelentésben, amely a Kiskunhalasi Református Egyházközség gazdálkodásáról készült, továbbá az áll, hogy a szervezet „nem biztosította a beszámolók megbízhatóságát, szabályszerű könyvvezetéssel történő alátámasztását, valamint a kapott támogatásokkal való elszámoltathatóság feltételeit.”

A református egyházközség több oktatási intézményt tart fenn, többek között, a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumot és Kollégiumot. Ezt az intézményt 2022-ig vezette Varga Judit, akinek tíz éves megbízatása 2022-ben lejárt. A fenntartó és a református egyházközség akkori elnök-lelkésze, Bödecs Pál úgy döntött, hogy még a pályázat benyújtására sem ad neki lehetőséget.

Az egy korábbi cikk alapján derült ki, hogy Varga Judit és Bödecs Pál lelkész közt jelentős nézeteltérések alakultak ki a gimnázium és az oktatás gazdasági hétterének eltérő megítélése miatt.

A 2012 és 2020 közötti egyházközség gazdálkodásáról szóló jelentés szerint az oktatási intézmények támogatására kapott összeg egy részét hitéleti működése során nagy valószínűséggel felhasználta a szervezet.

Az elkészült könyvvizsgálói jelentést végül elküldték a Dunamelléki Református Egyházkerületnek, amelynek Balogh Zoltán a vezetője, ám azt azóta sem lehet tudni, hogy azóta történt-e előrelépés az ügyben. A lap megpróbálta elérni Bödecs Pált, aki nem reagált a megkeresésre.

Így továbbra sem tiszta, pontosan mire használták fel a több mint 60 millió forintot, amit az iskolától vettek el. Illetve kérdőjel változatatlanul az is, hogy miért nem lett következménye a könyvvizsgáló jelentésének, amely szerint a pénzből lelkészi fizetésre és rezsire is költhettek.

A 2022-ben nyugdíjba vonult Bödecs Pálnak tavaly nyáron Novák Katalin „kimagasló tevékenysége elismeréseként” Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott.