Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elrendelése alapján a MÁV Zrt.  megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására.

A beruházás előkészítésének következő lépéseként a leégett  Budapest Sportcsarnok (BS) bontásából származó, az érintett területen deponált, mintegy 175 ezer tonna építési törmelék elszállítására, az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítésére, illetve a terület rekultivációjára, kármentesítésére kerül majd sor. E munkálatok során az illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is. 

Az ÉKM célja az, hogy a nyár végére a terület kiürítése befejeződjön, és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza.

Mint emlékezetes, a kormány nagyszabású ingatlanfejlesztési  beruházásról – egy új, millenniumi városnegyed felépítéséről – döntött a  Rákosrendező vasútállomást övező és az ahhoz kapcsolódó, nagyobbrészt elhagyatott, egykori ipari területeken. 

A terület hasznosítása az állam, a főváros és a vasúttársaság, illetve az itt élők és közlekedők közös érdeke, hiszen az ingatlanfejlesztés eredményeként a ma tájsebnek számító területen nem csupán új városnegyed épül, de a budapesti, illetve az agglomerációs közlekedés is új kapcsolatokkal és kiszolgáló létesítményekkel gyarapodik majd. 

A területek előkészítése a héten megkezdődött, miután az Építési és Közlekedési Minisztérium mint a MÁV Zrt. tulajdonosi joggyakorlója elrendelte a vasúttársaság által kötött valamennyi bérleti, lakásbérleti és egyéb használatot biztosító szerződés haladéktalan megszüntetését.

Véget ért a jogcím nélküli használat

Az ÉKM a jogcímnélküli területhasználókkal kapcsolatban ugyancsak a szükséges intézkedések megtételére és – amennyiben indokolt – a jogi eljárások megindítására utasította a vasúttársaságot. A MÁV Zrt. az elrendelésben foglaltaknak megfelelően elindította a mintegy 65 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, így a héten minden érintett számára kiküldésre került a felmondásról vagy a közös megegyezés kezdeményezéséről szóló értesítés. 

A területen megvalósuló ingatlanfejlesztés előfeltétele, hogy a jogcím nélkül használók is elhagyják a területet.

 

„Rákosdubaj": ahol már épül, ott óriási balhét csinált

Budapestnek ma megfizethető otthonokra, és egy élhető, a 21. századi kihívásokra választ adó városrészre van leginkább szüksége – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester.

A részletekről ITT írtunk bővebben.