Változatlanul a versenyképes alapbér mellett az egyéb pénzbeli juttatásokat kínáló munkahelyek a legvonzóbbak. Ugyanakkor a munka tartalma, a magánélet tiszteletben tartása, valamint a csapat és a vezető szerepének növekedése mind arra utalnak, hogy a munkavégzés azon körülményei is fontosak a munkavállalóknak, amelyekre elsősorban a közvetlen felettes van hatással – derült ki többek között a PwC Magyarország felméréséből.

Kritikus kérdések

Szintén a kutatás tanulsága, hogy a béreket felfaló inflációt nem igazán tudták a vállalatok maradéktalanul ellensúlyozni, így a magyar munkavállalók többségének csökkent a reálbére, és kritikus kérdés lett életszínvonaluk megtartása. Ezért nem meglepő, hogy a pénzbeli javadalmazási elemek tavalyhoz képest még tovább erősödtek: az alapbér és túlórapénz mellett megjelent a bónusz, illetve bizonyos szegmenseknél a havi teljesítménybér is.

Az előző évi felmérésben a gazdasági és társadalmi sokkhatások miatt (ukrán háború, energiaválság) a humán faktorok, mint a vezető szerepe vagy a csapat megtartó ereje másodlagossá váltak. Az idei eredmények viszont azt mutatják, hogy az emberek elkezdtek adaptálódni a folyamatosan változó és kiszámíthatatlan környezethez.

Egyúttal rájöttek arra, hogy az önálló megküzdés helyett nagyobb mértékben támaszkodjanak egymásra, így a kollégákra és a felettesre is.

A PwC felmérése rávilágít arra is, hogy a pénzbeli tényezők mellett a vezető személye, inspiráló és gondoskodó attitűdje az, amire érdemes hangsúlyt fektetni, azt fejleszteni, és a jelöltek felé láthatóbbá tenni.

PwC 2023 Legvonzóbb Munkahelye Díj iparági kategória győztesei

A PwC 2023 Legvonzóbb Munkahelye Díjakat összesen tíz iparági, valamint egy összesített kategóriában osztották ki a kutatásban részt vett válaszadók értékelése alapján.

Magyarországon a tavalyi évhez hasonlóan ismét a nagy autóipari gyártó cégek bizonyultak a legvonzóbbnak a munkaerőpiacon. Ezekre a vállalatokra stabil, hosszútávú munkahelyként tekintenek, akik amellett, hogy versenyképes béreket nyújtanak, a munkaerőpiac sok szegmensét (mérnöki, IT-s, pénzügyi és humán hátterű szakértők) meg tudják szólítani.

Autóipari gyártó:

1. Audi Hungaria

2. Mercedes-Benz

3. BMW

Az új generációs elektromos motorokat gyártó üzem a sorozatgyártás elindítása napján Győrben, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2023. november 7-én.
Az új generációs elektromos motorokat gyártó üzem a sorozatgyártás elindítása napján Győrben, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2023. november 7-én
Kép: MTI / Bodnár Boglárka 

Energetika és közüzem:

1. MOL Magyarország

2. MVM Csoport

3. E.ON

FMCG:

1. Coca-Cola

2. Procter & Gamble

3. Nestlé

Gyártó:

1. Bosch csoport

2. LEGO

3. Siemens

Gyógyszeripar:

1. Richter Gedeon

2. Egis

3. Roche

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari cég főbejárata Kőbányán, a Gyömrői úton
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari cég főbejárata Kőbányán, a Gyömrői úton
Kép: MTI / Róka László

Kiskereskedelem:

1. Lidl Magyarország

2. IKEA

3. Aldi Magyarország

Pénzügyi szolgáltató:

1. OTP Bank

2. Morgan Stanley

3. Magyar Nemzeti Bank

Szolgáltatóközpontok:

1. bp Hungary

2. Diageo

3. British Telecom

Technológia:

1. Microsoft

2. Samsung

3. IBM

A Microsoft Magyarország Kft. épülete a Graphisoft Parkban.
A Microsoft Magyarország Kft. épülete a Graphisoft Parkban.
Kép: MTI / Jászai Csaba

Telekommunikáció és média:

1. Magyar Telekom

2. Deutsche Telekom

3. Vodafone

2023 Legvonzóbb Munkahelye - összesített kategória:

1. Audi Hungaria

2. Bosch csoport

3. Mercedes-Benz

Szembe az autópályán: elkezdték visszarendelni a magyarokat az irodákba

Az Eurostat adatai szerint a magyar munkavállalók feleannyian dolgoztak távmunkában tavaly mint az európai átlag, de régiós összevetésben sem népszerű ez a munkavégzési forma Magyarországon. Pedig nem okoz hatékonysági problémákat. Bővebben --->