Balogh Attila: mindenki elhitte, hogy a napelemes beruházások pénzügyi modellje jóelőre kiszámítható marad
Balogh Attila: mindenki elhitte, hogy a napelemes beruházások pénzügyi modellje jóelőre kiszámítható marad

Balogh Attila: mindenki elhitte, hogy a napelemes beruházások pénzügyi modellje jóelőre kiszámítható marad

Jó pár évvel ezelőtt drónos videót forgattunk magyarországi napelem réteken, és a nagy forróságon kívül az maradt erről, hogy mennyire meglepett: a rendszerek többsége Huawei invertert és alállomásokat használt az általam addig leginkább ismert ABB helyett. A cégek magyarázata is meglepett, de nekem akkor esett le, hogy mekkora üzleti potenciál is van abban, ami a napelemek és a hálózati csatlakozás közötti területen beépítésre vár. Jelenleg a napelemes rendszertelepítéseket lassító egyik ok az, hogy ezekből az eszközökből, berendezésekből nincs elég a piacon. Az okokról és a kiutakról a Napi.hu friss videós podcastjában Balogh Attilát, a Huawei divízióvezetőjét, senior account manegerét kérdeztem.
Szabó M. István, 2022. november 24. Fotó: Napi.hu

Néhány hete a vendégünk volt Zuggó Balázs, a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója, akivel az idei fűtési szezonra a rezsiköltségek elszálllása miatt is slágertermékké vált hőszivattyús rendszerekről beszéltünk. Ő mondta, hogy a kereslet olyan mértékű nem csak Magyarországon, egész Európában, hogy a cégük a felpörgetett termeléssel sem tudja azt önmagában kielégíteni. Mintha pontosan ugyanez lenne a jellemző a napelemes rendszerek szíveként jellemezhető inverterekkel is.

Balogh Attila elmondása szerint ezt több tényező együttese hozta össze. És ennek csak egyik tétele az, hogy a megrendelői igény drámai mértékben megemelkedett. 

"Ha visszamegyünk két évet, azt látjuk, hogy akkor még mindenki úgy gondolkodott, hogy a napelemes rendszer az egy előre kiszámítható üzleti beruházás - mivel a panelek, amelyek a költségek legalább 50 százalékát teszik ki, az áruk pedig folyamatosan esik, tudható, hogy mennyibe kerül majd a beruházás és mikorra térül meg. Na, ez a koronavírus járvánnyal felborult -  amikor az árak ugrálni kezdtek, az ellátási láncok pedig felborultak" - magyarázta a Huawei szakembere.

A Huawei, mely az inverterpiac egyik legnagyobb globális szereplője, új gyártósorokat állított munkába, és új beszállítói szerződéseket is kötöttek. Jelenleg azonban még mindig az a helyzet Magyarországon is, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Mikorra fog ez rendeződni? Hogyan néz ki ez a helyzet egy gyártó oldaláról? - tettem fel a kérdést.

Az egész iparág arrafelé fordult, hogy nem a napelem a fontos (és nem is csak maga az inverter, vagy az energiatároló), hanem az, hogy az egész okos ököoszisztémát egykézből lehessen megkapni, és ami egyre inkább úgy épüljön be az életünkbe, hogy lehetőleg észrevétlen működés mellett tudjuk az előnyeit kihasználni. 

"Az inverter egyre okosabb. Olyan funciókkal rendelkezik már, ami lehetővé teszi például azt, hogy a napelemes rendszer tetőre telepítése biztonságosabb lehessen, mint akár csak pár éve. Olyan diagnosztikai képességgel rendelkeznek már, amelyek lehetővé teszik egy-egy bizonytalan kötés beazonosítását, és jelezni tudja, hogy hol kell a rendszerben javítást végezni"

- magyarázta Balogh Attila.

A Huawei szakembere elmondta azt is, hogy mindez ipari méretű rendszereknél sincsen másként: a diagnosztikai képesség akár több tízhektáros napelemparkok esetében is perceken belül lokalizálja a gyengébben teljesítő panelrészeket, és az önfejlesztő mesterséges intelligenciának köszönhetően annak lehetséges okainak meghatározásában is segít. 

A podcastban elhangzik még, hogy mikorra és hogyan lehet kiút a jenlegi kereslet-kínálati egyensúlytalanságból, és hogy miért nem látszik elkerülhetőnek, hogy az egész megújuló energiás rendszer konformizálódjon. Szóba került, hogy vajon mi lesz most a magyar napelem piaccal, de az is, hogy miért nem kell már 5 év sem ahhoz, hogy az energiatárolók tömegesen jelenjenek meg a háztartásokban. Mindezek megismeréséhez azonban már el kell indítani a fenti videót. 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Balogh Attila: mindenki elhitte, hogy a napelemes beruházások pénzügyi modellje jóelőre kiszámítható marad

Jó pár évvel ezelőtt drónos videót forgattunk magyarországi napelem réteken, és a nagy forróságon kívül az maradt erről, hogy mennyire meglepett: a rendszerek többsége Huawei...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.