Nyom nélkül eltűnt Siófok látképéből az 1911-ben Zsófia főhercegnő gyermekszanatórium néven megnyílt villaépület, ami később Bezerédj Viktor nevét is viselte – derült ki a Balatoni értékmentés nevű Facebook-csoportból.

A gyerekek ingyenes gyógyítására, illetve üdültetésére létrejött épület a II. világháború után egy ideig továbbra is eredeti célját szolgálta, majd vállalati üdülővé alakították. A rendszerváltást követő privatizáció során magántulajdonba került, majd  2023 tavaszáig ÉVA Villa néven szálláshelyként működött, majd elbontották – olvasható a posztban, ami hozzáteszi:

a terület ma üresen várja a következő gazdáját. A 24.hu cikkéből kiderül, hogy meg is találták a jövőbeli funkcióját. 

Csak nem lakópark?

A 4413 négyzetméteres, helyi védettséget egyébként sosem élvező ingatlan – pontosabban az alatta lévő telek – 1,2 milliárd forintért várja az új tulajdonosát.

A jelenlegi gazda, a PS21 Residence Kft. már elkészíttette az utód terveit – derült ki az építési hatósági adatbázisból. 2022. augusztus 31-én két, egyenként negyvenhárom lakásos társasházra kapott engedélyt, jó eséllyel tehát ezek fognak majd itt megvalósulni. 

A főbb beépítési határokat szinte maximálisan kihasználó, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által engedélyezett tervhez publikus látványtervek nem kapcsolódnak, a homlokzatokat mutató – az építésziroda nevét megszokott módon nem mutató – lapokból (amelyek itt érhetők el) a lényeg azonban így is tökéletesen látszik. 

Tó helyén épül a lakópark: kell, mint üveges tótnak a hanyatt esés

Hiába a tiltakozás, mégis felépülhet a lakópark a volt Téglagyár területén Törökbálinton. >>>