törökbálinti volt Téglagyár területét rekreációs célra hasznosítaná a városvezetés, de az ingatlant megvásárló beruházó lakóingatlan-fejlesztést tervez, és ehhez már korábban rozsdaövezetté nyilváníttatta volna a helyszínt.

Bár a nyáron még úgy tűnt, hogy nem járt sikerrel, most minden akadály elhárult az útjából.

Az Index vette észre, hogy korábban online petíció indult a területre tervezett 500 lakásos lakópark ellen, és akkor Elek Sándor, a város fideszes polgármestere azt nyilatkozta a lapnak, hogy 

Nem fogom engedni, ebbe keményen beleállok.”

A városvezetői ellenállás sem volt elég azonban, mert az önkormányzat úgy tűnik, hiába rendelt el változtatási tilalmat, illetve hiába kezdeményezett helyi népszavazást, mert a Helyi Választási Bizottság a kérdések hitelesítését megtagadta, mondván, hogy a kérdésekben körülírt terület nem pontosan beazonosítható. 

Kép: Google Maps

Varázslat: halastóból lakópark

A 2013-ban bezárt törökbálinti agyagbánya és Téglagyár évek óta alkalmi szabadidős tevékenységeknek ad otthont, az agyagbánya tava időközben halastó lett. A rossz állapotú ipari terület rendezése már régóta tervben van, a város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában olvasható, hogy a tulajdonos partnerségével dolgoznának ki hasznosítási koncepciót, szabályozási tervet a volt Téglagyár és környéke néven futó akcióterületre.

A hasznosítás önkormányzat által javasolt iránya: szabadidő, sport, rendezvény helyszín (nagyszabású zenei és egyéb kulturális fesztiválok stb.), olyan turisztikai, kulturális funkciók befogadása, melyek illeszkedhetnek a régiós törekvésekhez. A helyszín oldott hangulatából adódóan kifejezetten alkalmas ifjúsági programok biztosítására

– áll a dokumentumban.

Nyáron még úgy tűnt, hogy elhárult a lakópark építésének veszélye, a rozsdaövezeti besorolás iránti kérelmet nem tárgyalta a kormány, csakhogy később, a szeptember 28-i Magyar Közlönyből már az derült ki, hogy a területen kialakítható kereskedelmi, szálláshely, irodai és alapintézményi ellátást biztosító funkciókkal kiegészített lakóterület. 

Vagyis azzal, hogy a területet azonnali rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították, gyakorlatilag zöld utat kapott a lakópark

írja az Építészfórum.

A polgármester az új fejlemények ismeretében azt jelezte, hogy október 5-én egyeztetni fognak a befektetővel.

A beruházóról az Index azt írta, hogy iparági értesülések szerint a Bálint Tó Invest Kft.-ről van szó, amely 90 százalékban a BONITÁS 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. tulajdona.