„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban” – mondta a Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfolionak. A cégek nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni a drasztikusan megemelt kamatszint mellet pedig megfizethetetlenek lesznek a jelenlegi hiteleik is Parragh szerint. „Az érvényben lévő moratórium elodázhatja a problémát, de amikor annak vége lesz, tömeges bedőlések várhatóak” – tette hozzá.

Az MKIK elnöke a hitelfelvétel és a vállalati beruházások zuhanására számít, közvetve pedig a munkanélküliségi ráta emelkedésére.

Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra. Ez teljesen szembe megy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni

– mondta Parragh.

Az MKIK elnöke szerint a magyar vállalatok számára az 1990-es évek óta nem volt ennyire rossz a piaci helyzet. Szerinte számos cég kereshet finanszírozást külföldi devizában, azonban ez is egy kockázatos játék. Más választásuk azonban nem lesz, hiszen forint alapon nem fognak tudni hitelhez jutni.

„Az állam finanszírozási helyzete is romlik, de a kormányzat megoldja majd ezt a kihívást. A növekvő forintkamatok mellett kénytelen lesz euróhitelt felvenni” – jelezte előre Parragh.