Varga Mihály pénzügyminiszter a délelőtt folyamán a költségvetés hiányának keretek tartása érdekében nem zárta ki, hogy olyan bevételnövelő intézkedésekre kerülhet sor, mint bankadó emelése vagy egyes kamatkedvezmények visszavágása. Kétségkívül ezeket csak mint lehetőségeket említette, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azonban határozottan cáfolta az MTI közleménye szerint. Mint mondta: a kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg, minden ettől eltérő állítás magánvélemény

A frakcióvezető közölte: a miniszterelnök szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.

 

Kocsis Máté: A svédek hogyan gondolják ezek után?

Úgy tűnik, tovább jegelik a svéd NATO-csatlakozás ügyét: a Fidesz magyarázatot vár a svédektől a Magyarországról szóló filmre, és az általuk döbbenetesnek nevezett hazugságokra.

A tőzsde mindenesetre úgy tűnik, Varga Mihály szavainak adott hitelt, mivel az OTP árfolyama 6,25 százalékos zuhanással zárt, és Kocsis Máté szavai még jóval a tőzsdezárás előtt hangzottak el, így lett volna idő korrekcióra. Ezek után izgalmas lesz a bankpapír holnapi szereplése.

Megérezte a BUX a pénzügyminiszter kijelentéseit

Varga Mihály bankadóval kapcsolatos kijelentései nem kímélték a tőzsdét: több mint 3 százalékot zuhant a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX.