Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nagyobb magyar családokkal venné fel a harcot az alacsony termékenységgel és a zsugorodó munkaerővel. Minden gyerekért cserébe, akit a családok vállalnak, kész pénzügyi juttatásokat és programokat kínálni a nőknek. Az előbbiek hitel- és autóvásárlási támogatás tartalmaznak, emellett a legalább négy gyermeket vállaló nőknek nem kellene szja-t fizetni. Vajon mi motiválja valójában a magyar kormányfőt? Erre volt kíváncsi Public Radio Internatinal (PRI) amerikai sajtóorgánum hírportálja.

Az Egyesült Államokban 850 rádióállomást működtető PRI az ország négy legnagyobb közéleti híreket szolgáltató rádióhálózata közé tartozik. Más szakmai partnerek mellett a brit BBC-vel is együttműködik. Az Orbán-kormány új adócsomagjáról Kim Lane Scheppele jogász professzort kérdezték, aki élt és dolgozott Magyarországon, jól ismeri az itteni viszonyokat és a magyar miniszterelnök talán legkeményebb külföldi bírálója.

Mi lehet a célja?

Az első kérdés arra irányult: mi lehet a célja Orbán Viktornak az említett intézkedésekkel? Scheppele szerint a magyar miniszterelnök sarokba szorította magát, s most olyan módszereket keres arra, hogy kiszabaduljon ebből a helyzetből, amilyeneket nem láthattunk korábban. A sarokba szorított helyzeten azt érti, hogy az Orbán-kormányok 2010 óta követett gazdasági modellje hanyatlik. Az amerikai szakértő szerint ennek egyik jele, hogy egyes becslések szerint egymillió magyar vándorolt ki az országból, miközben a kormány kőkeményen lép fel a bevándorlással szemben.

A kérdés ezért az: hogyan lehet fenntartani az ország munkaerőállmonyát a népesség zsugorodása közepette? Scheppele szerint Orbán Viktor válasza: szüljenek több gyereket a nők, így lesz elég magyar, hogy fenntartsa a gazdaságot! Ez a javaslat nem meglepő azok számára, akik hosszú ideje figyelemmel kísérik a magyarok miniszterelnökének tevékenységét. A professzor asszony úgy látja, hogy Orbán Viktor nőpolitikai teljesítménye szörnyű, így az az ötlet, hogy a nőket használja fel a saját problémája megoldására, illik hozzá. Más szóval a nők nyakába rakják Orbán Viktor elhibázott gazdaságpolitikájának terhét.

A lényeg

Scheppele tájékoztatja a kelet-közép-európai viszonyokat kevéssé ismerő olvasókat, hogy a régió minden országa - akárcsak a fejlett országa - küszködik a hanyatló születésszám problémájával. Ha elzárkóznak a bevándorlás elől vagy nem találnak más módot a hiányzó népesség pótlására, akkor az országuk hanyatló pályára áll. Miután Orbán-kormány kőkemény migrációellenes politikát folytat éppen ez a helyet fenyegeti Magyarországot. Eközben tudni kell a magyar kormányfőről, hogy régóta híve a nagy családoknak - neki magának is nagy családja van.

Az amerikai jogászprofesszor szerint ennek gyökerei a magyar nacionalizmusban keresendők. Jelenleg az országban a legnagyobb családok általában a roma kisebbséghez tartoznak, akiket hátrányosan érint a kormány politikája, amely a szociális támogatásokat adókedvezmények formájában azoknak juttatja, akiknek megfelelő jövedelmük van. Ezért érdekes kérdés, hogy az új politikai irány minden nagy családot segíteni kíván-e vagy csak nem roma magyar családokat.

A professzor asszony megemlíti még azt is, hogy a rendszerváltás után a nők visszakényszerültek a hagyományos női szerepekbe. Az álláshirdetések nemekhez kötődnek: menedzsernek férfiakat, asszisztensnek "flörtölésre is kész" nőket keresnek. Összességében úgy látja, hogy nők és a férfiak szegregációja végig jellemezte ezt az időszakot, Orbán Viktor pártja csak rontott a helyzeten.