Gyógyszerhiánytól szenved Európa és akadnak ellátási problémák Magyarországon is, válaszolta a Napi.hu megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Mint írták: a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború következtében valóban érzékelhetőek a világban ellátási nehézségek a gyógyszerpiacon mind a gyógyszeranyagok, mind a csomagolóanyagok gyártása, szállítása területén, amik Magyarországot is érintik.

A palettán másfél ezernél is több problémás termék van

A napokban derült ki, hogy egy sokak által használt szorongáscsökkentő készítményt nem lehet kapni a patikákban. Hiány jelentkezik időnként bizonyos antibiotikumokból valamint egyes szemészeti készítményekből is, de ezeknél a gyógyszereknél általában rendelkezésre áll másik terápiás alternatíva. Jelenleg az OGYÉI honlapján elérhető nyilvános adatok szerint 1545 termék esetében tüntetnek fel problémát.

A hiánytermékek

  • gyártási gondok,
  • megnövekedett igény,
  • piaci megfontolás,
  • hatóanyag vagy egyéb ellátási probléma,
  • szállítási vagy raktározási gondok

miatt nem érhetők el.

De az OGYÉI együttműködik a gyártókkal, forgalmazókkal és nagykereskedőkkel a gyógyszerhiányok miatt.

Mint írják,

amikor nagyobb volumenű gyógyszer behozatalra van szükség, akkor kontingens engedélyeket adnak ki máskor, amikor csak néhány beteget érint a hiány, akkor a kezelőorvos élhet az egyedi gyógyszerigénylés jogintézményével.

Az OGYÉI szerint a globális tendenciák miatt megnőtt az igény az EU tagállamok közötti összefogásra is. Olyan nemzetközi együttműködések alakultak ki, amelyek segítik a fenyegető gyógyszerhiányok előrejelzését, és a hiány elhárításánál a közös fellépést mind a beszerzések, mind a tájékoztatás területén. Az OGYÉI aktívan közreműködik ezekben a közös munkacsoportokban – közölték.

A honlapon szereplő hiány készítmények esetében az OGYÉI szerint fontos kiemelni a következőket:

  • több, vény nélkül is kapható készítmény szerepel, amelyek esetében van alternatív készítmény, amely szintén vény nélkül megvásárolható;
  • a hiánnyal érintett vényköteles gyógyszerek túlnyomó többsége esetén rendelkezésére áll helyettesítő gyógyszer, vagy azonos indikációban adható hasonló készítmény, esetleg külföldi készítmény (egyedi import/kontingens engedély).

Azt is fontos megemlíteni, hogy gyakran azért kerül le egy gyógyszer a hazai és nemzetközi gyógyszerpalettáról, mert elavult ezért helyette korszerűbb, új hatásmechanizmussal rendelkező, biztonságosabb és kevesebb mellékhatással alkalmazható készítmény kerül forgalomba.

A gyógyszerészeti hatóság szerint fontos, hogy a vényköteles gyógyszerek, így az antibiotikumok rendelése minden esetben orvosi kompetencia, mivel a nem megfelelő alkalmazásuk súlyos következményekkel járhat. Ezért azt javasolják, ha valakinek a rendszeresen szedett gyógyszere nem elérhető, akkor konzultáljon a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel.

Egyes megfázás elleni készítmények is hiányoznak

A vény nélkül kapható (OTC) készítmények esetében jelenleg egy-két megfázás elleni készítmény az, ami nehezebben érhető el, de ezek a problémák a jövő év elejére várhatóan megoldódnak – válaszolta a Napi.hu-nak a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége. Vannak az OTC kategóriában is a helyettesítő termékek, több fajta azonos összetételű megfázás elleni készítmény kapható, így a betegek addig sem maradnak megfelelő gyógyszer nélkül – írták.