Január végén a 167 milliárd forintot is meghaladták az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénzeszközei – derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Az uniós jogszabály, illetve a hazai hitelintézeti törvény előírása szerint a garanciaalapnak legkésőbb július harmadikáig kellett volna elérni a megfelelő feltöltöttségi szintet, ami a potenciális kártalanítási kötelezettség alá tartozó teljes banki betétállomány 0,8 százalékára rúg.

Pozitív hír azonban, hogy a január végi összeg már 1,15 százalékos feltöltöttségi szintet jelez. Az előírt minimumot az OBA már tavaly elérte, mostanra a tagintézményi befizetések révén jelentősen meg is haladta azt.

A feltöltést úgy sikerült határidő előtt teljesíteni, hogy a 2022-ben – a hazai bankrendszeren kívüli nemzetközi okok miatt – végelszámolás alá került hazai Sberbank betéteseinek több mint 140 milliárd forintot fizetett ki az OBA a banknál maradt betéteik után – írják.

Hamarabb fizet

A betétesek érdekét védő fontos idei változás, hogy az OBA (a korábbi 10 munkanap helyett) 2024-től még gyorsabban, 7 munkanap alatt fizetné ki a betéteseket, ha egy bank esetleg bajba kerülne.

Az OBA ugyanis egy hitelintézet fizetésképtelensége esetén nyújt betétesenként és hitelintézetenként legfeljebb 100 ezer eurónak (egyes esetekben 150 ezer eurónak) megfelelő forint kártalanítást a pénzüket eddig ott kamatoztató vállalati és lakossági betéteseknek. Ez forintban a jelenlegi árfolyamon 38,9 és 58,4 millió forint közötti maximumot jelent.

A jegybank felhívta a figyelmet: az egyre népszerűbb kriptoeszközökre nem vonatkozik az OBA garanciája.

Nem csak egy alap van

Az itthon tíz éve működő, s a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság tanulságaként létrehozott Szanálási Alap vagyona idén január végére megközelítette a 128 milliárd forintot.

Az eljárás célja, hogy egy bank válsága esetén ne adófizetői pénzek felhasználásával, hanem elsősorban az adott hitelintézet tulajdonosainak tehervállalásával viseljék annak veszteségeit.

Ha ugyanakkor a szanálás közérdeket szolgál, akkor – a pénzügyi stabilitás további erősítésére – a bank átszervezésére, életképességének helyreállítására a Szanálási Alap is adhat forrásokat, tették hozzá.

Rekord

A két alap vagyona közösen majdnem 300 milliárd forintot tett ki, amellyel a pénzügyi stabilitási védőháló fontos részeként segítik a magyar bankrendszer biztonságos működését. 

Korábban ekkora állománya nem volt ezeknek az alapoknak sem egyenként, sem együttesen.