19:45 – 800 milliárdos keret

Bár az idei augusztus 20-ai tűzijáték költségei ugyan (még) nem ismertek, de az egészen biztos, hogy eltörpülnek az igazán nagy külföldi attrakcióktól. De még az amerikai álomtól is messze vagyunk. Bővebben>>>

19:39 – Menedék az elődök számára 

Szent István állama és a kereszténység felvétele erős menedéket nyújtott elődeink számára, a mi feladatunk az, hogy őrizzük az államot és az állam lényegét jelentő nemzetet – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap Révfülöpön.

Navracsics Tibor augusztus 20-ai ünnepi beszédében kiemelte: Szent István örökségét, a kereszténység felvételét és az új kenyeret ünnepeljük.

Rámutatott arra: ahogyan a kenyér az egyén számára éhezéskor, nélkülözéskor a túlélést jelentheti, úgy a magyar államiság ezer éve alatt az államiság és a kereszténység olyan menedék volt, ahova menekülhettünk, amikor a létünk került veszélybe.

19:22 – A miniszterelnök a vb-stadionban fogadta a magasrangú vendégeket

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Nemzeti Atlétikai Központban fogadta a nemzeti ünnepünk illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Kép: MTI Fotó

A világ minden tájáról meghívott állami vezetők, politikusok és kiemelkedő üzletemberek a kormányfő társaságában tekintették meg a stadionban zajló versenyszámokat.

18:55 – Megvan bennünk a közösségi erő

A magyar nemzetben továbbra is megvan az a közösségi erő, amely a múlt megőrzéséhez és a jövő építéséhez szükséges – jelentette ki Varga Mihály Veszprém város augusztus 20. alkalmából rendezett díszünnepségén. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország jövőbeli sikeréhez a független magyar államon és az erős nemzeti közösségen át vezet az út.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: augusztus 20-án a magyar emberek között megvalósuló, élő közösséget ünnepeljük. Ennek a közösségnek a több mint 1000 éves eredményeit, a természetét és tetterejét, valamint a jövőre vonatkozó céljait. 

17:25 – Ismét értékeljük a kenyeret, a dolgozókat

Manapság a háború árnyékában, a sokszor szélsőséges időjárási körülményeknek kiszolgáltatva újra megtanultuk valóban értékelni a kenyeret, és ezzel együtt a mezőgazdaságban dolgozók munkáját is – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap, a budai Várban, a Szent István-napi kenyéráldás ünnepségén. 

Kép: MTI Fotó

A miniszter hozzátette: „újra felismertük, hogy páratlanul értékes nemzeti kincsünk a föld, ami megtart és táplál minket; ezért óvjuk, becsüljük, tiszteljük, és kiállunk a magyar mezőgazdaságért, a gazdák érdekeiért”.

A mezőgazdaságban dolgozóknak hála újra biztosított a magyarság kenyere, a termés bőven fedezi a hazai igényeket - jelentette ki Nagy István a Mesterségek ünnepén a Szentháromság téri nagyszínpadon, az ország minden tájáról aratókoszorúkkal és kenyérrel érkező kézműves-, népművészeti, néptánc- és hagyományőrző egyesületek tagjainak körében.

17:13– Vásári forgatag, sorok

Igazi vásári forgataggal fogadta a látogatókat vasárnap, Szent István napján a Mesterségek Ünnepe és a Magyar Ízek Utcája Budapesten. A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoztak az érdeklődők, hogy bejussanak az Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi kiállítás.

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepén, a budai Várban a népi parasztkonyha kellékeit ismerhetik meg az érdeklődők, a Várkert Bazárnál a frissen sült kenyér és az ország tortája mellett sült pecsenyékkel és gyümölcssörökkel várják a látogatókat.

Az ingyenesen látogatható rendezvény díszvendége Csehország, kiemelt témája pedig a népi parasztkonyha kellékei. A helyszínen mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik meg estig az érdeklődők, és csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket.

A program kiemelt témája idén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik "Befordultam a konyhára." címmel olyan konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek. A standok kínálatában egyebek mellett fazekas termékek, samottos sütő- és főzőedények, lakás- és konyhai textilek, valamint vesszőből és csuhéból készült használati tárgyak láthatók.

Az érdeklődők megtekinthetik a többi között a népi faművesek, bőrművesek, mézeskalács-készítők, szalmafonók, ötvösök, fazekasok bemutatóit is.

A csehországi kézművesek standjánál többek között szövéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoznak az érdeklődők, hogy bejussanak Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi Pannónia hajó kiállítás.

Szintén nagy érdeklődés mellett zajlik a Magyar Ízek utcája a Várkert bazár előtt, a Clark Ádám tértől egészen a Döbrentei térig, Az érdeklődők nagy sorban várakoztak arra, hogy megkóstolják a Szent István napi kenyeret, valamint az ország tortáit. A spicces füge névre keresztelt kreációt a nagy érdeklődés miatt három helyszínen is kínálják.

16:11 – Operatív törzs: egyelőre nincs veszélyben az esti tűzijáték biztonságos megrendezése

Az operatív törzs legutóbbi helyzetjelentése alapján az esti tűzijáték biztonságos megrendezését semmi nem veszélyezteti – írta a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán vasárnap délután három óra után.

15:57 – Böjte Csaba: a legkisebb sodródó élet is érték a magyar népnek

 A legkisebb sodródó élet és érték a magyar népnek, ezt jelezi a kitüntetésem is – mondta azaz MTI-nek az államalapítás ünnepén Magyar Becsületrenddel kitüntetett Böjte Csaba. A ferences szerzetes Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a díjat Esztergomban.

Böjte Csaba az elismerést az erdélyi nehéz sorsú gyerekek felkarolásáért, humanitárius tevékenységéért, a gondviselés megélését segítő, nagy hatású tanításaiért és a magyar nemzet lelki megerősödését szolgáló életútja elismeréseként vehette át.

Böjte Csaba kiemelte: a kapott elismerés azt mondja neki, hogy a legelesettebb gyerekek is értékesek a magyar nemzet számára, hiszen a magyar állam azt értékeli, hogy ő ezekhez a gyerekekhez hajolt le.

Hozzátette: a díj nemcsak őt, hanem mindannyiunkat bátorít, hogy „merjünk bekopogtatni a falu végi otthonokba és megszólítani az ott élő gyerekeket, merjünk életközösséget vállalni velük”, bízva abban, hogy hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak.

14:55 – A mentők is készülnek

Azt írták a közösségi oldalukon, hogy idén is komplex mentési terv alapján hajtja végre az augusztus 20-i tömegrendezvények egészségügyi biztosítását az Országos Mentőszolgálat.

A legtöbb látogatót vonzó programelem, a fővárosi tűzijáték idején a mentőegységek már a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának összesen 48, gondosan kiválasztott pontjára települnek.

Felállítási helyüket a mentők által készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti baj esetén. A térkép az OMSZ weboldalán keresztül (https://bit.ly/omsztuzijatek) és a több mint 700 ezer felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül (információ-chatbot-tűzijáték) is elérhető – tájékoztatnak. 

14:44 – A főpolgármester is megszólalt augusztus 20-ról

„Megtépázta a történelem ezt az ünnepet. Volt, hogy beírták a vallási ünnepek sorába, volt, hogy kiradírozták onnan. Volt, hogy kegyet gyakorolt vele az uralkodó, volt, hogy betiltotta. És miután a diktatúra saját szolgálatába állította a napot, idő kellett ahhoz, hogy augusztus 20. visszataláljon oda, ahova való, a Szent István-i hagyományhoz” – kezdte bejegyzését a közösségi oldalán Karácsony Gergely. 

A városvezető szerint a Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák ennek az országnak a viszonyát önmagához, a helyünket Európában és a világban, nem adható máshogy érvényes válasz, csakis erkölcsi alapon. Ez pedig itt és most azt jelenti, hogy a „mi” és „ők” szembeállítása helyett a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése kell legyen az állam feladata.

„Olyan politika, ami azon alapszik, hogy minden embert elidegeníthetetlen méltóság illet meg, és rajtunk múlik, hogy meddig lehet még emberhez méltó életet élni ezen a bolygón, ebben az országban és ebben a városban” – írta a főpolgármester vasárnapi posztjában a Facebookon. 

14:20 – 1000 tő élő növény egy BMW-be

Tizenkét virágkocsi, harminchét művészeti csoport, több mint ezerötszáz táncos, előadó, zenész vonult fel vasárnap a debreceni virágkarneválon, amelyet 57. alkalommal rendeztek meg a cívisvárosban augusztus 20-án. Az idei karnevált a fenntarthatóság jegyében tartották: a tizenkét virágkompozíciót hordozó járműből hat már elektromos meghajtású volt, a cél az, hogy az „elektromobilitás városában” a jövőben valamennyi virágkocsi elektromos legyen. 

A karneváli menetet ezúttal is az államiságot jelképező Szent Koronát és a koronázási jelvényeket megjelenítő kompozíció nyitotta meg, amelynek pontos mását az idén 1050. születésnapját ünneplő Esztergomban is bemutatták az augusztus 20-a köré épülő ünnepi héten.

A virágkompozíciók között egészen különlegesek is voltak az idén: a Teva gyógyszergyár megalkotta a karneválok történetének első illatos, egy gyógynövényekkel teli erdő illatát megidéző kocsiját, a fesztiválon először résztvevő BMW Group pedig a kocsiját több mint ezer tő élő növénnyel díszítette, amelyeket a karnevál után debreceni iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, illetve az autógyár területén ültetnek el.

Az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) címermadarát, a darut megjelenítő kompozíciót hortobágyi lovasok vezették fel a menetben, a Magyar Posta kocsijának fecskefarkú pillangói pedig a hozzájuk hasonlóan „hatalmas távokat” megtevő postai kézbesítőkre utaltak.

Debrecen és Nagyvárad hagyományosan közös kocsija a navigáció és kartográfia fejlődésében létfontosságú Nulla Meridiánt jelenítette meg, amelyet 1464 és 1667 között Nagyvárad várában őriztek.

13.24 – Testvérvárosi megállapodást kötött Esztergom és Székesfehérvár

A Géza fejedelem alapította két város, Esztergom és Székesfehérvár testvérvárosi megállapodást kötött vasárnap, az okiratot a városok vezetői Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszéde előtt írták alá, több ezer néző előtt.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere az aláírás előtt kiemelte, a Duna-parti város a hit és a bátorság szellemében él és ezt a szellemi örökséget tartják életben a helyiek. „A szabadság ereje a döntés nehézségében rejlik, a jó döntés pedig az öntudat és nem a gőg, az együttműködés, de nem a megalkuvás, annak elismerése, hogy kell az alázat, mert nem mi teremtettünk a világot, hanem annak részei vagyunk csupán” – mondta a város vezetője.

Hernádi Ádám hozzátette, ahogy őseink hittek abban, hogy összetartozunk és képesek vagyunk egy nagyobb cél elérésére, úgy áll előttünk is a lehetőség, hogy fejlődjünk, és hozzájáruljunk hazánk sikeréhez.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere elmondta, az értékőrzésben rejlik a Szent Istvánra való emlékezés felelőssége, mely „nem más, mint a keresztény értékek melletti kiállás, itthon és a nemzetközi térben egyaránt”. A polgármester felidézte, néhány hete Esztergomban találkoztak a megyei jogú városok vezetői és a 25 polgármester pártállástól függetlenül közös fejlesztési elképzelések mellett állt ki.

13.18 – A legjobb, a legnagyobb

A szervezők szerint lenyűgöző látvány koronázza meg az idei Szent István-napi ünnepet a nemzet fővárosában: egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow lesz látható, mely a maga nemében egyedülálló Európában.

12.10 – Ilyet is ritkán látni, egy Airbus a Parlament felett

A képen a Magyar Honvédség A319 szállító repülőgépének díszelgő áthúzása látható a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén.

Kép: MTI Fotó

11.18 – Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője

Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban.

A köztársasági elnök kiemelte: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is.

Novák Katalin hozzátette: István király ott van velünk a hétköznapokon és az ünnepeken, az iskolákban, köztereinken, templomainkban, a kórházakban, versekben, regényekben, filmen és rockoperában határon innen és túl.

„Előtte hajtunk fejet nemzeti ünnepünkön, neki mondunk köszönetet bátorságáért, hitéért, bölcsességéért és alázatáért. Szent István a magyarok közös nevezője. Úgy van bennünk, hogy közben felettünk áll, úgy van mögöttünk, hogy közben előttünk jár” – mutatott rá.

10.34 – Halászlé-cunami

Ötszáz kilogramm halból ezerötszáz adag halászlé készül a Csárdafesztiválon a Szegedi Halászcsárda hatalmas bográcsaiban – közölték a szervezők. 

A Kárpát-medence legkedveltebb ízeit felvonultató Szent István-napi rendezvénysorozaton egymást érik a különleges gasztroattrakciók: a hatalmas üstben rotyogó pörkölt és a látványkemencében készülő sültek mellett az egyik közönségkedvenc az Udvaros Csárda libatepertője, amelyet 400 kilogramm hájból sütnek és 330 kilogramm kézműves parasztkenyérrel szolgálnak fel az ünnep alatt az ínyenc fesztiválozóknak


– írták a szervezők.

Az eseményen, amelyen az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat, zenei programok is szórakoztatják az érdeklődőket. A fellépők között szerepel a Felvidéki Citera Zenekar, Kalina Enikő és Dócs Péter, a Szilvási Gipsy Band, Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, valamint Buday Sándor és zenekara. A Jászság Népi Együttes és a Vadrózsa Táncegyüttes előadása pedig táncba hívja a közönséget.

9.49 – Nem jár a villamos, használják a HÉV-et

A sok gyalogos miatt nem jár a 19-es villamos a Szent Lukács Gyógyfürdő és a Clark Ádám tér, Jégverem utca között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán vasárnap délelőtt. A BKK a közlekedőknek a H5-ös HÉV-et javasolja.

9.16 - Lesz program bőven!

Az augusztus 20-i rendezvények gerincét az állami ünnepségek adják, emellett azonban a fesztiválprogramok is további húsznál több helyszínen várják az érdeklődőket Budapesten. Itt a részletes lista!

8.56 – Felvonták a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, vasárnap reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A ceremónián Novák Katalin mellett más közjogi méltóságok, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, kormánytagok, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le esküjüket, majd a Parlament előtti Duna-szakaszon légiparádét tart a Magyar Honvédség.

8.31 – Már dolgozik az operatív törzs

Reggel 7 órakor megkezdte mai működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, és a Budapesti Közlekedési Központ működik közre – írta Facebook-oldalán Kovács Zoltán, a testület vezetője vasárnap.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a bejegyzésében hozzátette, hogy a nemzeti ünnepen

  • a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdenek a Kossuth Lajos téren,
  • majd ezt a Duna feletti légi parádé követi. Délután a Szent István-bazilikánál szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak,
  • este pedig ismét látványos fény- és tűzijátékkal várjuk majd az érdeklődőket.

A fentiek mellett továbbra is 14 helyszínen több mint 200 program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni vágyók, a részletekről a https://szentistvannap.hu/ honlapon tájékozódhatnak – tette hozzá.

„Kérjük, a továbbiakban is figyeljék az időjárással és a közlekedéssel kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!” – írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

8.17Autóval ne!

A BKK közösségi oldalán azt írja, több hidat és a budai, illetve a pesti rakpartot is lezárták, illetve lezárják. A forgalomkorlátozásokra való tekintettel azt javasolják, hogy ha a belvárosba tart valaki, válassza a közösségi közlekedést az autó helyett, elsősorban a metrók igénybe vételét ajánlják. Hozzáteszik: számos járatot sűrítenek a kényelmesebb utazás érdekében. 

7.50 – Sok a turista, szeretik a jó szállodákat

Ha még nem olvasta, itt a cikkünk arról, hogy mennyire dobja meg a budapesti turizmust augusztus 20-a és az atlétikai világbajnokság. Annyit itt is elárulunk, jót tesznek Budapestnek az ekkora volumenű rendezvények. 

7.33 – drónok, drónok mindenütt

A Szent István-napi programsorozat részként vasárnap este minden eddiginél több, majdnem kilencszáz drón száll fel a fővárosban a Tűz és fények játéka elnevezésű programelem során – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

7.26 – Biztonságban leszünk

Negyvennyolc mentőegység vigyáz majd a tűzijáték közönségére, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az idén is komplex mentési terv alapján hajtja végre az augusztus 20-i tömegrendezvények egészségügyi biztosítását.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és pr vezetője szombat reggel az MTI-vel közölte: a mentőegységek már a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának 48, gondosan kiválasztott pontjára települnek, felállítási helyüket a mentők által külön erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti.

A térkép az OMSZ weboldalán (www.mentok.hu/tuzijatek ) és a több mint 700 ezer felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül (információ-chatbot-tűzijáték) is elérhető - olvasható a közleményben.

7.20 - Jó indőnk lesz 

Az Időkép szerint vasárnap csak kevés felhő lesz felettünk, a napsütésé lesz a főszerep. Átmenetileg egy-egy kisebb zápor, esetleg zivatar csak keleten, északkeleten fordulhat elő délután. Nem lesz jelentős a légmozgás. Hajnalban nyugaton pára-, ködfoltok képződhetnek, a minimumok 16-21 fok között alakulnak. Napközben 30 és 35 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk, írták.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat hozzáteszi,

az esti órákra az esetlegesen kialakuló futó záporok, zivatarok fokozatosan lecsengenek és az ország nagy részén kiderül az ég, számottevő csapadékra sehol nem kell számítani az esti órákban, az ország túlnyomó részén csillagfényes lesz az éjszaka.