A Nemzeti Tőkeholding a Baross Gábor Tőkeprogram második pillérének keretében indítja el a tőkeprogramot, az első, 50 milliárd keretösszegű tőkealappal a zöld átállást célzó fejlesztések és a beruházások megvalósítását segítik.

Nemzeti Tőkeholding közleménye szerint a program révén olyan hazai központú, főként közép- és nagyvállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak finanszírozása, valamint fejlődésük elősegítése valósulhat meg, melyek a zöldenergia, a zöldgazdaság, valamint a fenntartható fejlődés fellendítéséhez kötődően végzik tevékenységüket és képesek érdemben hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország elérje klíma- és energiafüggetlenségi céljait.

Azt írják, hogy a tervek szerint összesen négy, egyenként 50-50 milliárd forint jegyzett tőkével induló alapot hoznak létre, melynek minimum 30 százalékát, a Tőkeholding szabályozó keretei szerint, a magánbefektetők hozzájárulása tesz ki, elősegítve a magánfinanszírozás mozgósítását, valamint a köz- és magánszféra közötti finanszírozói partnerségek kialakulását és a piaci sztenderdek hathatós érvényesülését.

Az első tervezett keretet, a CLM Future Magántőkealapot már be is jegyezték, ebből elsősorban a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelést, annak terjesztését és tárolását, az energiahatékonyság növelését az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiatermelő iparágak dekarbonizációját és az okos infrastruktúra térnyerését célozzák meg.

Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta, egyre fontosabb feladatot jelent a zöldiparhoz kapcsolódó megoldások finanszírozása, mind a Tőkeholding, mind pedig a gazdaságfejlesztés szintjén.

A közlemény szerint az NTH irányelveivel összhangban az alap kezelését piaci szereplő, ebben az esetben az Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. látja el.

Nincs kegyelem a pénzüket csak őrizgető alapoknak - működésbe lendült az állami tőkebefektetés

Egy év alatt a rendelkezésre a tőkealapokban kezelt pénzek 50 százalékáról 70 százalékra emelkedett a befektetett összeg - sommázta a Nemzeti Tőkeholding első évének eredményeit Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter szerint a fogyasztás felfutása inkább stabilizáló tényező lehet, semmint inflációs probléma.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->