A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott egészségügyi ellátóknak 2023. március 1-től a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózatot kell igénybe venniük - derül ki a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat szerint elrendelik a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózat (nemzeti laborhálózat) kialakítását.

A Takács Péter által benyújtott egészségügyi reformcsomag centralizációs lépése szerint a közfinanszírozott, állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben jön létre az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálása mellett a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NOLD NKft.) néven. A NOLD önálló országos intézmény lesz, és az egyetemi laborok mellett dolgozik majd.

A tb-finanszírozott intézményekben a „lehetőség szerint” a NOLD NKft.-nek kell végeznie a labordiagnosztikai feladatokat - olvasható a Magyar Közlönyben. Működésükről 2024 végéig kell jelentést készítenie a kormány számára.