Úgy tűnik a jövő évi költségvetésben sem lesz prioritás az egészségügy. A GDP arányos közegészségügyi kiadások 2014 és 2019 között 4,3 százalékot tettek ki. A pandémia miatt a mérték 5,9 százalékra ugrott, a lendület még 2021-ben is tartott, amikor 5 százalékos ráfordítást volt, majd 2022-ben 4,2, 2023-ban pedig 3,6 százalékot értek el.

2024-re a költségvetési törvény számításai szerint GDP 3,8 százaléka jut egészségügyre, ami egyébként az uniós átlag felét teszi ki, ami Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint ez sajnálatosan alacsony.. És ez úgy tűnik az elkövetkező években sem változik majd érdemben.

Még az MNB adatai szerint is fájóan keveset költünk egészségügyre.Magyarország GDP-arányos egészségügyi kiadásai a harmadik legalacsonyabbak az Európai Unióban, mindössze a bruttó hazai termék 6,4 százalékát költjük egészségügyre, 2010-ben 7,5 százalékot fordítottunk erre a szektorra, ebben az adatsorban a magánegészségügyi kiadások is szerepelnek. Egészségügyre a többi visegrádi ország a GDP-je 7,1 százalékát költi, az uniós átlagköltés pedig 9,9 százalékon áll.

Mint tíz évvel ezelőtt...

Az egészségügyre 2024–re előirányzott kiadás meghaladja a 3200 milliárd forintot így tíz év után az arányokban hasonló a helyzet és az államadósság növekvő kamatterhének alakulása tekintetében, utóbbi ma újra lényeges tétel az államháztartási kiadásokban, mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Medicina Fórumon. Kitért arra is, hogy tíz év alatt a közkiadások értéke 2,3-szorosára emelkedtek. Úgy fogalmazott, hogy az egészségügyre és sajnos az adósságszolgálat emelkedő kamatterheire, a GDP arányában csökkenő arányú államháztartási kiadásokból kell kiszakítani a tervezett összeget.

Tavaly Magyarországon a 200 nagy egészségügyi vállalkozás több mint 5029 milliárd forint árbevételt termelt és 13,5 százalékkal felülmúlta a 2021-ben toplistára került cégek összteljesítményét, derül ki a Medicina évkönyv adatbázisaiból. Az adatokat csakúgy, mint a megelőző 10 évben a Dun & Bradstreet Hungary Kft. és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) biztosította a kiadvány szerkesztői számára.

NEAK által finanszírozott gyógyító intézmények nem csupán elköltői a közpénzeknek, hanem az emberek egészségének visszaadásával fontos tényezői a nemzetgazdaságnak, a GDP növekedésnek is.

Top200 NEAK-finanszírozott szolgáltató

A Top200 állami egészségbiztosító által finanszírozott egészségügyi szolgáltatók között az első helyezett a 108 milliárd forintos NEAK-bevétellel a Semmelweis Egyetem lett. Majd 101,8 milliárddal a Debreceni Egyetem, 77,4 milliárddalSzegedi Tudományegyetem, 72,3 milliárddal az Országos Mentőszolgálat, és 65,5 milliárd forinttalPécsi Tudományegyetem zárja az első ötös rangsort. A rangsorban a 100-dik helyen a Synlab Hungary Kft. áll 2,6 milliárd forintos NEAK finanszírozással, a 200-dik pedig az Inter Ambulance Egészségügyi és Szolgáltató Zrt. 498 millió forint tb-finanszírozással.

Enyhe emelkedés a fekvőbeteg kasszában

Az aktív fekvőbeteg kassza 2022-re 558 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 545 milliárd forintról, tavaly 1,8 millió beteget láttak el. A Top25-ös listában szereplő kórházak mindegyike benne van a top200-as rangsorban is. Az első helyen a Debreceni Egyetem van 40,9 milliárd forintos NEAK árbevétellel. A 25-diken pedig a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház a 7,4 milliárd forintjával. A Honvédkórház (23,1 milliárd forint) a hetedik, az Uzsoki kórház (11,4 milliárd forint) pedig a 15-dik helyen áll a NEAK finanszírozott fekvőbetegeket ellátó intézmények között.

Készítettek egy 25 intézményből álló rangsort a járóbeteg szakellátókról is. Tavaly 168,8 milliárd forint volt a szakellátó kassza, több mint 43 millió esetet láttak el a rendelőkben, egy évvel korábban 161,3 milliárd forint NEAK-bevételből gazdálkodtak a járóbetegeket ellátók. Az első helyen Debreceni Egyetem van a 8,3 milliárd forintos támogatásával és az is kiderült, hogy a top25 intézményből kilenc Budapesten van. A legtöbb beteget a Semmelweis Egyetem látta el 466 ezret. A Honvédkórház a járóbeteg szakellátásban a 10-dik helyen szerepel a 3,2 milliárd forintos támogatásával és több mint 205 ezer beteget látott el.

Nőtt a képalkotó diagnosztikai kassza is, tavaly 2,6 millió beavatkozás történt, 32,1 milliárd forint értékben. A legtöbb beteget a Debreceni Egyetem (49,5 ezer), a Semmelweis Egyetemen (48,7 ezer) az Affidea Magyarország (48,2 ezer) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház (42,6 ezer) látta el NEAK-finanszírozás keretében.

A képalkotó diagnosztikai ellátásoknál 2024. novemberétől jelentős változás lesz, mert kiszorítják a CT- és MR-diagnosztika területéről a magánszolgáltatókat, erről itt írtunk bővebben.

Emelkedett a laboratóriumi vizsgálatok száma is tavaly.

Összesen 24,2 milliárd forint jutott 19,1 millió laborvizsgálatra, egy évvel korábban 17,1 millió vizsgálatot végeztek a laborok.

A legtöbb beteg laboradatait a Synlab Hungary Kft. elemezte, több mint 513 ezer beteget, 1,9 milliárd forint NEAK támogatás mellett, ezzel a 25-ös toplista második helyén áll. A legtöbb támogatást a Szegedi Tudományegyetem kapta, 2,3 milliárd forintot, a NEAK finanszírozás szerint a dél-magyarországi orvosegyetem áll az első helyen. Az adatsor szerint 386 ezer beteget látott el az Országos Vérellátó Szolgálat, 907 millió forint NEAK támogatás mellet és a rangsorban negyedik helyen szerepel.

Nem tér magához a gyógyfürdőszektor

A gyógyfürdőszektor nehezen talál magára, a tb-támogatott kezelések a pandémia előtti felét sem érték el 2022-ben. A kasszában 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre, de ezt nem merítették ki a páciensek.

A top25 gyógyfürdő szolgáltató NEAK árbevétele így alakult 2022-ben:

1., Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt.: 310 millió forint;

2., Budapest Gyógyfürdő Zrt. Lukács fürdő: 93 millió forint;

3., Hévíz Szent András Reumakórház: 86 millió forint;

10.,Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ: 45 millió forint;

25. Büki Gyógyfürdő Zrt. : 23 millió forint NEAK finanszírozást kapott.

Az látszik, hogy a tb-támogatásban részesülő gyógyfürdőknél továbbra is Hajdúszoboszló van az élen, a legnagyobb és a legkisebb támogatást kapó gyógyszolgáltató között pedig több mint 13-szoros az eltérés - derül ki a Medicina évkönyv adatsorából.