A Moody's pénteki bejelentése stabil kilátással megerősítette hazánk államadósságának befektetésre ajánlott (Baa2) besorolását.

A hírre reagálva Nagy Márton kifejtette, hogy a magyar gazdaság erős, 2022-ben a háború és a szankciós energiaválság közepette is 4,6 százalékkal nőtt, ami a rendszerváltoztatás utáni időszak 6. legmagasabb növekedésének bizonyult. Ennek köszönhetően nem tört meg, sőt 2,3 százalékponttal tovább folytatódott az ország uniós fejlettséghez való felzárkózása, uniós összehasonlításban megelőzzük Portugáliát és Görögországot is.

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy 2023-ban a kormány legfontosabb célja, hogy hazánk kivédje a recessziót, egy számjegyűre szorítsa le az inflációt, mielőbb reálbér-növekedést érjen el, és így a fogyasztás ismételt bővülésével újra helyreállítsa a növekedést. 

Magyarországpénzügyi helyzetének stabilitása és erősítése iránt a kormány továbbra is elhivatott, ezért szigorú költségkontrollt tartva elkötelezett az alacsony hiánycél mellett úgy, hogy folyamatosan csökkenti az államadósság szintjét is.

Az inflációt a Kormány brutálisan hatékony intézkedései – mint pl. az online árfigyelő és a kötelező akciózás – letörték, az infláció leszorítása a dinamikus csökkentés időszakába lépett, így a januári csúcsponthoz képest már több mint harmadával alacsonyabb a szankciós infláció mértéke – közölte Nagy Márton.

Összességében tehát Magyarország helyzete stabil, töretlen a nemzetközi bizalom hazánkkal szemben, erre mutat rá a Moody's értékelése, valamit az is, hogy a jelentős hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriában tartják Magyarországot – tette hozzá Nagy Márton

(MTI)