A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 160 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti székhelyű Car Service Partner Kft.-re és a prágai székhelyű Car Service Partner s.r.o.-ra jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt, és végleg megtiltotta, hogy Magyarországon jogosulatlanul, üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtsanak – közölte a jegybank.

A cégpáros használt személygépjárműveket vásárolt természetes és jogi személyektől, azok piaci értékének megfelelő, vagy az alatti vételáron, majd azt használatra visszaadták a korábbi tulajdonosoknak egy havonta fizetett ellenérték, „foglalási díj” fejében.

A piacfelügyeleti eljárás során megállapították, hogy a társaságok valós gazdasági célja nem a gépjárművek feletti tulajdonjog megszerzése, hanem annak biztosítása volt, hogy az azokat eladó személyek egy meghatározott pénzösszeghez jussanak.

Az MNB szerint a „foglalási díj” valójában az eladóknak kölcsönként átadott pénz használatáért felszámított kamat funkcióját töltötte be, és a gépjármű ebben a konstrukcióban egyfajta fedezetként szolgált.

A vizsgálat szerint a két cég 2021 márciusát követően összesen több mint 300 esetben, több száz millió forintot meghaladó értékben nyújtott kölcsönt.

2023 augusztusában jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt az MNB azonnali hatállyal betiltotta a két cég tevékenységét és feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A feltárt jogsértések miatt a Car Service Partner s.r.o.-ra 70 millió, a Car Service Partner Kft.-re 90 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB.

A jegybank közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet.