"Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatók az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15-18 százalék közötti infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Magyarország, ha folytatja ezt a gazdaságpolitikát – tehát nem hajt végre egy kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot –, akkor elveszíti az évtizedet. Stagnálás, stagfláció következik. Ez most még megelőzhető, egy év múlva már nem"

- figyelmezetett MatolcsyGyörgy, kiemelve, hogy "a Magyar Nemzeti Banknak mandátumai szerint kötelessége elsősorban a kormány figyelmét felhívni" az érzékelhető veszélyekre és kockázatokra.

Az ellenzék szerint ez egy megsemmisítő rendszerkritika volt

Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke szerint a jegybankelnök megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kabinetnek. A jobbikos Z. Kárpát Dániel pedig a kormányzat őszödi beszédének nevezte Matolcsy felszólalását. Az ellenzéki képviselők bővebben is beszámoltak az elmondottakról. Ezek szerint a jegybankelnök arról is beszélt, hogy 

pénzügyi szempontból Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa, és azt jósolta, hogy jövőre az infláció 15–18 százalék lesz, ráadásul ez nem szankciós, vagy háborús infláció, hiszen még 2021 nyarán indult növekedésnek az energiaárak miatt.

Az MNB elnöke az RTL felvétele szerint úgy fogalmazott: a magyar infláció nyolcvan százalékát már 2021 második felében az energiaár-robbanás okozta. Az infláció és az árfolyam között nagyon szoros és világos összefüggés áll fenn: egy százalékos árfolyamváltozás 0,3 százalékos inflációs változást okoz. Ha az árfolyam gyengül, akkor az inflációs hatás az infláció növekedésében ragadható meg. 

Bajban vagyunk, de összeomlás nem lesz

A magyar gazdaság fizetésképtelenségéről szóló felvételeket viszont visszautasította Matolcsy, aki szerint a volt lengyel elnök Kaczynski "tapintatlan és helytelen megállapítást" tett.

A magyar gazdaság egyáltalában nem omlik össze. Bajban vagyunk sok szempontból, sok szempontból saját döntéseink hiánya miatt vagyunk bajban, de egész Európa bajban van

- vont mérleget a jegybankelnök, aki arról is szót ejtett, hogy a megújuló energiaforrásokra szervezetten, tudatosan, fokozatosan át kellett volna állni 2010-től. Az energiaátmenet felgyorsítása a válságból való kilábalás egyik legfontosabb elemének kellene lennie megítélése szerint.

Mi okozza a hatalmas inflációt?

Az MNB elnöke úgy látja, hogy az inflációt elsősorban az energiaár-robbanás, a magyar élelmiszeripar, illetve általánosságban a magyar gazdaság alacsony termelékenysége okozza. Matolcsy szerint egyértelmű, hogy az EU-ban hátulról a negyedik termelékenységi szinttel nem lesz magyar felzárkózás. Az ársapkákat pedig azonnal ki kell vezetni, mert 3–4 százalékos inflációs többletet okoznak.

A jegybankelnök azt is megjegyezte, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt. A kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban nem találta meg a kulcsokat, hibás volt, amin változtatni kell. 

Az energiaár-robbanásos, inflációs válságot (...) a régi eszközökkel nem lehet megnyerni. A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopok meg a mindenfajta, jónak tűnő ötletek, azok a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek: összeomlott a rendszer

- tett megállapítást az MNB és elnök azt követelve, hogy "a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára, és ezért újból nyerjük meg az évtizedet, ahogy egyszer már megnyertük”.

Varga Mihály: A jegybank elnökének igaza van. Baj van

A pénzügyminiszter közösségi oldalán úgy reagált, hogy a jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de ez mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. "A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire" - írta a tárcavezető.