Szigorítások lépnek életbe november 1-jétől Magyarországon a járvány miatt - erről egyébként már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is beszélt a csütörtöki kormányinfón, de aznap este megjelent a Magyar Közlönyben a hivatalos jogszabály is, amely az alábbiakat írja elő. 

Kötelező a maszkot viselnie 

  • a tömegközlekedési eszközökön utazóknak és az ott dolgozóknak, kivéve a zárt fülkében dolgozó járművezetőt, valamint a hat évnél fiatalabbakat, pszichoszociális fogyatékossággal és az autizmussal élőket;
  • a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasok előtt nyitott részein tartózkodóknak. 
  • A maszkot úgy kell hordani, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. 
  • Aki a járművezető vagy az adott tömegközlekedési eszközt működtető társaság alkalmazottja felszólítása ellenére sem visel maszkot, azt ki lehet zárni az utazásból.
Az új szabályok szerint:
  • A munkáltató előírhatja a nem állami és önkormányzati cégeknél, szervezeteknél dolgozók számára, hogy vegyél fel az oltást. Erről elektronikus úton, e-mailben vagy papíralapon tájékoztatnia kell az érintetteket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégek, szervezetek dönthetnek arról, hogy csak a beoltott alkalmazottak dolgozhatnak november 1-től. Kivételt képeznek utóbbi szabály alól, akiknek az oltás nem javallott egészségügyi okokból és erről van orvosi igazolásuk is. 
  • Amennyiben a megadott határidőig egy-egy dolgozó nem veszi fel az oltást, úgy a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldheti.