Több hónapos árcsökkenési trend törik meg idén év elején: hiába alacsony a búza ára, a malmok a költségnövekedéseiket érvényesíteni fogják – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke a vg.hu-nak.

Lakatos Zoltán szerint nincs más lehetőség, emelniük kell a liszt átadási árát a malmoknak, mert a költségek növekedése ezt kikényszeríti. December 1-jétől nőtt a minimálbér, az útdíjak emelkedése pedig további többletterhet ró a malmokra.

Véleménye szerint az emelés azért is időszerű, mert a liszt átadási ára a tavalyi csúcsról körülbelül a felére esett vissza, amit a fogyasztók az árstop eltörlése után már érzékelhettek is.

A cégek előreláthatólag januárban, illetve februárban emelik az átadási áraikat, várhatóan mintegy 5-10 százalékos mértékben.

Emlékeztetett, hogy a liszt abból a szempontból egyedi helyzetben van, hogy az orosz-ukrán háború előtti ára nagyjából 10-20 százalékkal magasabb, mint a mostani.

A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy nem a sütőipar miatt alakultak ki az alacsony lisztárak, hanem az egymással versengő malmok hoztak magukat ebbe a helyzetbe attól való félelmükben, hogy elvesztik a vevőiket.

A magyar malmok exportpiacait ugyanis elfoglalták az ukrán termékek, amely miatt Romániába körülbelül 30-40 százalékkal kevesebbet szállítottak, emellett Szlovákiába is kevesebb lisztet adnak el. Összességében a jó években jellemző 200-220 ezer tonnás lisztexport a 60 százalékára vagy az alá esett.