Lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását – mondta az építési és közlekedési miniszter vasárnap.

Lázár János a Fenékpuszta majorság fejlesztésének átadásán kifejtette: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák az épületegyüttesek egy részét, amelyek későbbi hasznosítása az MNV Zrt. feladata lenne.

Az épületek egy másik részét az állam szeretné továbbra is működtetni a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével, szervezésével.

A harmadik résznél a kormány kastély-örökbefogadási programot indít azzal, hogy nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe

– ismertette Lázár János

Újjáépül Déva vára, ezúttal Kőmíves Kelemenné hamvai nélkül

A várat tatárjárás után IV. Béla építette újjá, de később olyan tulajdonosokkal is büszkélkedhetett, mint Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor. Bővebben --->