A Hunyad megyei erődítmény jövő évben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az erdélyi turisztikai látványosság egy 23 millió lej értékű beruházást nyert el, amelynek nagy része vissza nem térítendő európai uniós forrásokból származik. Florin Oancea, a város polgármestere kedden egy Facebook posztban tette közzé, hogy 2024-ben több eseményt is szerveznek a felújított várban – írja a Maszol.

A fő hangsúly most a vár belsején volt, hiszen a külső falait már korábban újjáépítették, szintén uniós támogatásból. Ezeket a részeket már 2016-ban megnyitották a látogatók előtt. Az idei évben önkormányzati támogatással a felvonó kabint is nagyobbra cserélték, valamint a kötélpályát és a megállóit is felújították. 

Déva várát átjárja a történelmi térerő

A vár történelme egyedülálló, hiszen már az ókorban is állt egy erődítmény az említett Várhegyen. A tatárjárás után IV. Béla építette újjá, de később olyan tulajdonosokkal is büszkélkedhetett, mint Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor

Végül az 1848-49-es szabadságharcban a magyar forradalmi seregek foglalták el. Azonban Bem tábornok lőszerraktárként rendezte be a várat, amely felrobbant. Az egész várrendszer megsérült, és sokáig várattatott magára a felújítás.

Oancea úgy fogalmazott, hogy az újjáépítés azért is jelentős lépés mindenki számára, mert felhívja a figyelmet a vár szépségére, valamint Dévára, mint jelkép. A polgármester nagyon elégedett a munkálatokkal, és hogy végre, a projektnek köszönhetően, felkerült a pont arra a bizonyos i-re.

(Kiffer Anna)