A Magyar Pünkösdi Egyház egyik szervezete 230 millió forintot követel Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő egykori cégétől – értesült a 24.hu. A felekezethez tartozó Segítő Szolgálat még 2017-ben nyújtotta a jelentős összegű kölcsönt a mára felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft.-nek.

 

Ez az egyik olyan gazdasági társaság, amelynek tevékenysége a fideszes politikus és 32 társa ellen felhozott vádak középpontjában áll. A többi közt korrupcióval vádolt Simonka az ügyészség szerint bűnszervezetet irányított, ami miatt nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását és 850 millió forint vagyonelkobzást indítványozott vele szemben a vádhatóság.

A Magyar Pünkösdi Egyház elismeri, hogy szervezetük kölcsönt adott a cégnek, ám azt írták, hogy a szerződés üzleti titok, amely köti a Segítő Szolgálat adatközlését. Annyit elárultak, nem ellenérték fejében, nem nyereség, illetve nem vagyonszerzés végett bocsátotta rendelkezésre a kölcsönt a szolgálat.

A felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft. tulajdonában álló ingatlanok telekkönyvéből tudható, hogy az egyházi szervezet 2017 nyarán nyújtotta a kölcsönt, ekkor ugyanis jelzálogjogot, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be a javukra. Azonban a céget rövid távon sem sikerült megmenteni, egy évvel később kényszertörlési eljárás, majd felszámolási eljárás alá került.

Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Pünkösdi Egyház Segítő Szolgálata volt az első, amely hitelezőként regisztráltatta magát 2018. augusztus elsején a felszámolási eljárásban. A 230 millió forint kölcsönt azóta sem kapták vissza.